Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Omlet czekoladowy z orzechami włoskimi

Przepis na 1 porcję (1 omlet):

  • Jajka (2 sztuki, 100 g)
  • Mąka bambusowa (10 g)
  • Otręby owsiane (15 g)
  • Erytrol (1 łyżeczka, 5 g)
  • Kakao naturalne (1 łyżeczka, 5 g)
  • Ekstrakt waniliowy (½ łyżeczki, 2 g)
  • Masło klarowane (1 łyżeczka, 5 g)
  • Orzechy włoskie (5 g, ok. 2 połówki)

Sposób przygotowania:

  1. W misce ubij jajka z erytrolem i ekstraktem waniliowym.
  2. Dodaj mąkę bambusową, otręby owsiane i kakao. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
  3. Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wlej masę jajeczną i smaż omlet na małym ogniu przez około 3–4 minuty z jednej strony, aż zacznie się ścinać.
  4. Przewróć omlet na drugą stronę i smaż przez kolejne 1–2 minuty.
  5. Przełóż omlet na talerz i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.

Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji (1 omlet):  238 kcal /Białko: 13,2 g /Tłuszcz: 15,3 g /Węglowodany: 7,8 g

Galeria zdjęć