
Omlet czekoladowy z orzechami włoskimi
Przepis na 1 porcję (1 omlet):
- Jajka (2 sztuki, 100 g)
- Mąka bambusowa (10 g)
- Otręby owsiane (15 g)
- Erytrol (1 łyżeczka, 5 g)
- Kakao naturalne (1 łyżeczka, 5 g)
- Ekstrakt waniliowy (½ łyżeczki, 2 g)
- Masło klarowane (1 łyżeczka, 5 g)
- Orzechy włoskie (5 g, ok. 2 połówki)
Sposób przygotowania:
- W misce ubij jajka z erytrolem i ekstraktem waniliowym.
- Dodaj mąkę bambusową, otręby owsiane i kakao. Wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
- Na patelni rozgrzej masło klarowane. Wlej masę jajeczną i smaż omlet na małym ogniu przez około 3–4 minuty z jednej strony, aż zacznie się ścinać.
- Przewróć omlet na drugą stronę i smaż przez kolejne 1–2 minuty.
- Przełóż omlet na talerz i posyp posiekanymi orzechami włoskimi.
Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji (1 omlet): 238 kcal /Białko: 13,2 g /Tłuszcz: 15,3 g /Węglowodany: 7,8 g