
Zupa ramen
Przepis na 2 porcje:
- 4 skrzydełka z kurczaka
- 1 cebula
- 1 marchewka
- 1 pietruszka
- ½ pora
- 2 ząbki czosnku
- 200g makaron ramen
- 200g pierś z kurczaka
- 4 pieczarki
- 1 jajko
- 2 łyżki oleju
- kiełki fasoli mung
- szczypiorek
- 1 szt trawy cytrynowej
- 1,5l wody
- 30g miso
- 50ml sos sojowy
- Przyprawy: sól, pieprz, płatki chili, anyż
Sposób przygotowania:
Warzywa obierz i umyj. Mięso (skrzydełka) umyj a następnie zalej wodą i zagotuj. W trakcie gotowania zdejmij szumowiny. Do mięsa dodaj obrane warzywa, czosnek, anyż, chili, sos sojowy, pastę miso, trawę cytrynową i całość gotuj ok. 1godziny. Po tym czasie bulion przecedź i dopraw solą i pieprzem. Pierś z kurczaka przypraw i obsmaż na patelni na złoty kolor. Po przestudzeniu filet pokrój w plastry. Pieczarki pokrojone w cienkie plasterki obsmaż na patelni po kurczaku. W międzyczasie ugotuj jajka na półtwardo i obierz ze skorupki. Makaron ramen ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Do półmiska włóż ugotowany makaron, kurczak, pieczarki, jajko przekrojone na pół. Wszystko zalej bulionem a na koniec dodaj kiełki lucerny i pokrojony szczypiorek.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 519 kcal/ Białko:41,0g /Tłuszcze: 31,0g/ Węglowodany: 48,0 g