Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Zupa ramen

Przepis na 2 porcje:

  • 4 skrzydełka z kurczaka
  • 1 cebula
  • 1 marchewka
  • 1 pietruszka
  • ½ pora
  • 2 ząbki czosnku
  • 200g makaron ramen
  • 200g pierś z kurczaka
  • 4 pieczarki
  • 1 jajko
  • 2 łyżki oleju
  • kiełki fasoli mung
  • szczypiorek
  • 1 szt trawy cytrynowej
  • 1,5l wody
  • 30g miso
  • 50ml sos sojowy
  • Przyprawy: sól, pieprz, płatki chili, anyż 

Sposób przygotowania:

Warzywa obierz i umyj. Mięso (skrzydełka) umyj a następnie zalej wodą i zagotuj. W trakcie gotowania zdejmij szumowiny. Do mięsa dodaj obrane warzywa, czosnek, anyż, chili, sos sojowy, pastę miso, trawę cytrynową i całość gotuj ok. 1godziny.  Po tym czasie bulion przecedź i dopraw solą i pieprzem. Pierś z kurczaka przypraw i obsmaż na patelni na złoty kolor. Po przestudzeniu filet pokrój w plastry. Pieczarki pokrojone w cienkie plasterki obsmaż na patelni po kurczaku. W międzyczasie ugotuj jajka na półtwardo i obierz ze skorupki. Makaron ramen ugotuj wg. instrukcji na opakowaniu. Do półmiska włóż ugotowany makaron, kurczak, pieczarki, jajko przekrojone na pół. Wszystko zalej bulionem a na koniec dodaj kiełki lucerny i pokrojony szczypiorek.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 519 kcal/ Białko:41,0g  /Tłuszcze: 31,0g/ Węglowodany: 48,0 g
 

Galeria zdjęć