Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

20 marca – Światowy Dzień Bez Mięsa

Opracowała: Magdalena Matyja

Tak, to właśnie dzisiaj oprócz astronomicznej wiosny, którą witamy za oknem, obchodzimy również Światowy Dzień Bez Mięsa.

Pomysł zrodził się w 1985 r. w Stanach Zjednoczonych z inicjatywy organizacji pożytku publicznego Farm Animal Rights Movemen (FARM), promującej ochronę zwierząt i wegańską dietę.

Organizatorzy podkreślają, że korzyści płynące z ograniczenia lub wyeliminowania mięsa z jadłospisu są znaczące nie tylko dla Naszego zdrowia, ale również otoczenia.

A oto kilka korzyści wymienianych przez pomysłodawców tego Święta:

  1. Zdrowie, gdyż dieta oparta na roślinach jest bogata w błonnik, witaminy i minerały, a także ma niższą zawartość tłuszczów nasyconych i cholesterolu. Badania pokazują, że osoby, które jedzą mniej mięsa, mają niższe ryzyko chorób serca, cukrzycy typu 2, otyłości i niektórych rodzajów raka, szczególnie przewodu pokarmowego.
  2. Środowisko. Niestety, zauważono, że produkcja mięsa jest jednym z głównych źródeł emisji gazów cieplarnianych oraz zanieczyszczenia wody. A zrezygnowanie z mięsa, nawet na jeden dzień, może pomóc zmniejszyć twój ślad węglowy.
  3. Etyka. Wielu ludzi decyduje się na dietę opartą na roślinach ze względu na troskę o dobrostan zwierząt. Z tego też względu Dzień bez Mięsa zbiega się z początkiem wiosny, kiedy przyroda budzi się do życia. 

Jednym słowem, Dzień Bez Mięsa może stać się punktem zwrotnym w Naszej diecie i tak jak pierwszy dzień astronomicznej wiosny przyczyni się do zmiany naszego stylu życia. Czego Wam i sobie życzę :)

Źródła:

https://www.kalbi.pl/dzien-bez-miesa

Dzień Bez Mięsa: Odkryj sekret zdrowia, zrównoważonego życia i etyki! Kobieceinspiracje.pl

Galeria zdjęć