Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

26 marca - Międzynarodowy Dzień Szpinaku

Opracowała: Aleksandra Skibniewska, studentka kierunku Dietetyka

26 marca obchodzony jest Międzynarodowy Dzień Szpinaku, dlatego warto wiedzieć jakie ma korzyści oraz w jaki sposób go łatwo i smacznie przyrządzić.

Szpinak

Najstarsze informacje o uprawie tej rośliny pochodzą z Persji. W Polsce natomiast szpinak uprawiany był co najmniej od końca XVII wieku. Warzywo to jest bogatym źródłem antyoksydantów, zawiera flawonoidy oraz karoteny.

Szpinak w 100g zawiera 558 mg potasu. Dlatego jest dobrym produktem dla osób, które zmagają się z nadciśnieniem tętniczym. Ważne również jest ograniczenie spożycia sodu, regularna aktywność fizyczna oraz uniknie palenia papierosów.

Ponadto szpinak zawiera żelazo, które odpowiada za regenerację tkanek oraz prawidłowy wzrost. Żelazo jest niezbędny do funkcjonowania układu krwiotwórczego, dlatego jest zalecany dla osób z anemią lub w innych chorobach związanych z małopłytkowością.

Oprócz tego szpinak jest cennym źródłem błonnika. Na 100g zawiera ponad 2g. Ze względu na wysoką zawartość błonnika pokarmowego spożywanie szpinaku zaleca się osobom z zaparciami. Natomiast ze względu na obecność kwasu foliowego i żelaza szpinak zalecany jest osobom z anemią.

Szpinak nie jest zalecany osobom z:

  • Kamieniami nerkowymi - Szpinak zawiera oksalany, które mogą przyczyniać się do powstawania kamieni nerkowych u osób podatnych na ich powstawanie.
  • Niedoborem jodu - Szpinak zawiera substancje zwane goitrogenami, które mogą utrudniać przyswajanie jodu przez tarczycę.
  • Dną moczanową – trzeba ograniczyć spożywanie np. do 1 na tydzień, na 100 g szpinaku wytwarza się 57 mg tego kwasu.

Oprócz szpinaku warto jeść inne zielone liście takie jak: koper, szczaw, pietruszka. Przybliżymy ich właściwości:

Koper

To zioło, którego właściwości i wartości odżywcze były znane już w starożytnym Egipcie, gdzie był szeroko wykorzystywany jako środek wspomagający trawienie.

Zawiera wiele składników mineralnych: wapń, magnez, żelazo, sód, potas, fosfor, cynk oraz witaminy – B1, B2, B3, B6, kwas foliowy, A, E, K, C.

Koper zawiera flawonoidy – ze względu na swoje właściwości antyoksydacyjne hamują produkcję wolnych rodników, a ponadto działają protekcyjnie na ściany naczyń krwionośnych.

Jest również bardzo dobrym produktem dla osób, które chcą zredukować masę ciała, ponieważ jest niskokaloryczny i bogaty w błonnik.

Szczaw

Jest to jest rośliną zieloną, która należy do rodziny rdestowatych. Za jadalne uznaje się szczaw ogrodowy, zwyczajny i tarczolistny. Zawiera witaminę C, A, E witaminy z grupy B oraz liczne minerały: potas, fosfor, żelazo, sód, wapń oraz cynk.

Dodatkowo, roślina charakteryzuje się niską kalorycznością oraz bogactwem błonnika pokarmowego. Szczaw posiada również w swoich listkach liczne flawonoidy, które wykazują działanie antyoksydacyjne.

Kto nie powinien jeść szczawiu?

Ze zjadania szczawiu i jego przetworów z pewnością powinny zrezygnować osoby, które zmagają się z chorobami nerek, a także osteoporozą i reumatyzmem.

Pietruszka

Znajdziemy w niej witaminę A, E, K oraz witaminy z grupy B – zwiększa się odporność, polepszyć wzrok, odbudujesz florę bakteryjną żołądka. Witamina C (aż 180 mg), wzmacnia naszą odporność, a w połączeniu z kwasem foliowym i żelazem działa także krwiotwórcze, dzięki czemu zapobiega anemii. 

Znajdziemy również cenne minerały dla organizmu. Zawarta w niej ilość magnezu, który wykazuje działanie rozkurczające i uśmierzające bóle miesiączkowe.

Natka pietruszki poleca jest także kobietom w okresie ciąży i karmienia, które chcą wzmocnić organizm i łagodzić zmęczenie.

Pietruszka zawiera substancje przeciwutleniające, dzięki czemu może być stosowana przez osoby z nowotworami, czy z wysokim cholesterolem.

Warto pamiętać, że pietruszka zawiera spore ilości kwasu szczawiowego – co może zwiększyć ryzyko powstawania kamieni nerkowych. Pietruszka nie jest wskazana dla osób, które zmagają się z chorobami nerek oraz hiperkaliemią (nadmiar potasu we krwi).

Źródła:

https://onedaymore.pl/blog/szpinak-wlasciwosci-wartosci-odzywcze-przepisy/

https://fit.poradnikzdrowie.pl/diety-i-zywienie/diety/dna-moczanowa-jaka-diete-stosowac-w-ataku-dny-moczanowej-aa-bPhg-XuVd-dQWc.html

https://apteline.pl/encyklopedia-ziol/koper-wloski-wlasciwosci-lecznicze-dzialanie-i-zastosowanie

https://www.wapteka.pl/blog/artykul/szczaw-roslina-o-wielu-zdrowotnych-walorach-jak-go-stosowac

https://tadar.pl/natka-pietruszki-wlasciwosci

 

Galeria zdjęć