
7 czerwca Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności
Opracowała: mgr Magdalena Matyja
Rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, że bezpieczeństwo żywności ratuje Nasze zdrowie i życie.
W tym roku hasło przewodnie kampanii organizowanej przez Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) brzmi "Normy dla żywności ratują życie".
Niestety według badań, aż 600 milionów ludzi choruje w wyniku około 200 różnych rodzajów chorób przenoszonych przez żywność. Dotyka to najczęściej osoby ubogie oraz młode.
Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO), choroby przenoszone przez żywność są odpowiedzialne za 420 000 zgonów rocznie.
Międzynarodowy Dzień Bezpieczeństwa Żywności to dobry moment na:
- uświadamianie kwestii związanych z bezpieczeństwem żywności,
- demonstrowanie, jak zapobiegać chorobom poprzez bezpieczeństwo żywności,
- omówienie podejścia opartego na współpracy w celu poprawy bezpieczeństwa żywności we wszystkich sektorach,
- promowanie rozwiązań i sposobów na zwiększenie bezpieczeństwa żywności.
Źródła