
Acerola najzdrowszy owoc na świecie
Opracowała: dr Agata Gaździńska
Acerola nazywana jest zamiennie wiśnią z Barbados bądź nadgwiazdką granatolistną. Naturalnie występuje na terenie Meksyku i Teksasu, w Ameryce Środkowej i w północnej części Ameryki Południowej. Jest to rozłożysty krzew, zazwyczaj o wysokości od 2 do 3 metrów. Jej owoce są niewielkie, lekko spłaszczone i w czerwonym kolorze. Miąższ natomiast jest soczysty i bardzo kwaśny.
Wiśnia z Barbados jest chętnie wykorzystywana w medycynie naturalnej ze względu na wyjątkowe walory odżywcze i lecznicze.
Przez wielu ekspertów acerola jest uważana za najzdrowszy z owoców.
Acerola jest najbogatszym źródłem łatwo przyswajalnej witaminy C spośród wszystkich owoców. Zawiera trzydziestokrotnie więcej wit. C niż np. cytryna. W 100 g aceroli znajdziemy ok. 4500 mg tej witaminy. Zjedzenie trzech owoców aceroli całkowicie zaspokaja dzienne zapotrzebowanie dorosłego człowieka na tę ważną dla zdrowia witaminę, a jedna szklanka soku z aceroli dostarcza tyle witaminy C, co 5 kg truskawek lub pomarańczy.
Acerola zawiera również witaminy A, B1, B2, PP oraz wapń, fosfor, żelazo, magnez, fosfor, mangan, sód, potas i cynk. Znajdziemy w niej także takie korzystne dla zdrowia substancje jak kwas jabłkowy, kwas foliowy, nienasycone kwasy tłuszczowe, a także spore pokłady beta-karotenu i flawonoidów.
Acerola wpływa na zwiększoną produkcję przeciwciał, pomaga przeciwstawiać się infekcjom, neutralizuje działanie wolnych rodników, wspiera naturalną produkcję kolagenu, obniża skłonność do odkładania się złogów cholesterolowych, poszerza światło i wzmacnia kondycję naczyń krwionośnych.
Acerola sprawdzi się także u osób chronicznie przemęczonych i odczuwających osłabienie, a wspomagająco także u pacjentów, którzy borykają się ze skutkami chorób obniżających sprawność fizyczną i umysłową (np. chora tarczyca, chroniczny stres). Owoce aceroli zalecane są ponadto w celu zapobiegania chorobom wieku podeszłego (np. choroba Alzheimera), a także w profilaktyce chorób nowotworowych ze względu na umiejętność pobudzania organizmu do produkcji przeciwciał, które chronią go przed wolnymi rodnikami. Regularne spożywanie aceroli pozytywnie wpływa na pracę serca i nerek.
W Polsce owce aceroli dostępne są pod postacią suplementów diety w formie soków, tabletek bądź proszków, nie wpływa to jednak na ich skuteczność i wartości odżywcze.
Szczególnie w okresie pandemii Covid -19 warto włączyć acerolę do swojej diety.
Źródła:
https://parenting.pl/acerola-na-odpornoscNie tylko poprawia odporność, ale zapobiega też zmęczeniu.
https://aptekazawiszy.pl/artykuly/dlaczego-acerola-uwazana-jest-za-najzdrowszy-owoc-na-swiecie-sprawdz.html