Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Aksamitny krem z zielonego groszku

Składniki na 2 porcje:

  • 4 szklanki wody – do wywaru (można użyć wcześniej ugotowanego rosołu lub bulionu warzywnego)
  • 1 listek laurowy
  • 3 ziarenka pieprzu
  • 1 ziarenko ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka soli
  • 3 ziemniaki (250 g)
  • 450 g zielonego groszku mrożonego
  • 1 łyżka masła śmietankowego
  • sól, pieprz świeżo mielony – do smaku
  • 2 łyżki stołowe siemienia lnianego

 

Przygotowanie:

  1. W garnku zagotować wodę na wywar wraz z przyprawami: listkiem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i solą. Gotować 60 minut, aby wywar stał się esencjonalny. Przyprawy wyjąć łyżką.
  2. Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć na gotujący się bulion i gotować przez 20 minut.
  3. Po tym czasie do bulionu z ziemniakami wsypać zamrożony groszek. Odczekać, aby całość się zagotowała i od momentu zagotowania gotować jeszcze przez 15 minut.
  4. Po ugotowaniu zestawić z ognia. Zblendować blenderem na jednolity krem.
  5. Do ciepłej zupy dodać masło. Wymieszać.
  6. Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
  7. Przed podaniem, na wierzch, posypać prażone siemię lniane.

 

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 373,5kcal/Białko: 18,7 g/Tłuszcze: 9.3 g/Węglowodany: 44,8 g

Galeria zdjęć