
Aksamitny krem z zielonego groszku
Składniki na 2 porcje:
- 4 szklanki wody – do wywaru (można użyć wcześniej ugotowanego rosołu lub bulionu warzywnego)
- 1 listek laurowy
- 3 ziarenka pieprzu
- 1 ziarenko ziela angielskiego
- 1 łyżeczka soli
- 3 ziemniaki (250 g)
- 450 g zielonego groszku mrożonego
- 1 łyżka masła śmietankowego
- sól, pieprz świeżo mielony – do smaku
- 2 łyżki stołowe siemienia lnianego
Przygotowanie:
- W garnku zagotować wodę na wywar wraz z przyprawami: listkiem laurowym, pieprzem, zielem angielskim i solą. Gotować 60 minut, aby wywar stał się esencjonalny. Przyprawy wyjąć łyżką.
- Ziemniaki umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. Włożyć na gotujący się bulion i gotować przez 20 minut.
- Po tym czasie do bulionu z ziemniakami wsypać zamrożony groszek. Odczekać, aby całość się zagotowała i od momentu zagotowania gotować jeszcze przez 15 minut.
- Po ugotowaniu zestawić z ognia. Zblendować blenderem na jednolity krem.
- Do ciepłej zupy dodać masło. Wymieszać.
- Doprawić do smaku solą i świeżo mielonym pieprzem.
- Przed podaniem, na wierzch, posypać prażone siemię lniane.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 373,5kcal/Białko: 18,7 g/Tłuszcze: 9.3 g/Węglowodany: 44,8 g