Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Alkohol a wysiłek fizyczny

Opracowała: mgr Izabela Wójcik

Alkohol może być elementem prawidłowo zbilansowanej diety, a także udanego życia społecznego, jednakże spożywany w nadmiarze lub nawet w niewielkiej ilości, ale regularnie i często - przyczynia się do pogorszenia sprawności fizycznej i regeneracji powysiłkowej, a również w dłuższym okresie negatywnie może odbić się na zdrowiu oraz masie i składzie ciała. Jeden gram czystego etanolu dostarcza 7 kcal (dla porównania - 1 g białka i węglowodanów dostarcza 4 kcal, a 1 g tłuszczu 9 kcal), dodatkowo alkohol hamuje spalanie tkanki tłuszczowej oraz sprzyja zwiększeniu spożycia nieplanowanych ilości jedzenia.  

Po zakończeniu wysiłku fizycznego należy zadbać o odpowiednią podaż energii, składników odżywczych oraz nawodnienie organizmu. Jeśli zamiast tego zostanie spożyty alkohol, może dojść do zaburzenia procesów regeneracji powysiłkowej poprzez:

  • ograniczenie syntezy glikogenu w mięśniach i w wątrobie,
  • zaburzenie funkcji poznawczych i koncentracji,
  • zaburzenie termoregulacji,
  • spowolnienie tempa nawodnienia,
  • obniżenie jakości i czasu trwania snu,
  • upośledzenie procesu syntezy białek po wysiłku.

Negatywny wpływ alkoholu na siłę oraz wytrzymałość może utrzymywać się przez kilka godzin, nawet jeśli objawy zatrucia alkoholowego nie są już obecne.

Należy podkreślić, iż w większości badań, w których wykazano negatywne skutki picia alkoholu, stosowano jego wysokie dawki rzędu 1 g/kg mc. Zatem osoba o masie ciała 70 kg musiała spożyć 70 g czystego etanolu. Jedna standardowa porcja alkoholu to 10 g etanolu,
a zawarta jest w:

  • 250 ml piwa (5%) lub
  • 100 ml wina (12%) lub
  • 30 ml wódki (40%).

Spożywanie znacznych ilości alkoholu prowadzące do stanu nietrzeźwości jest również związane z ryzykowanymi zachowaniami prowadzącymi do wypadków niebezpiecznych dla zdrowia, jak i życia człowieka.

Dlatego też należy pamiętać, żeby alkohol pić z zachowaniem zasady umiaru,
a w okresach intensywnej pracy fizycznej najlepiej nie spożywać go w ogóle, aby nie zaburzać procesów regeneracji powysiłkowej i zachować dobrą formę zarówno fizyczną,
jak i psychiczną.

Piśmiennictwo:

1. Barnes M. J. Alcohol: impact on sports performance and recovery in male athletes. Sports Med, 2014, 44 (7), 909-919,

2. Thomas D.T., Erdman K.A., Burke L.M. Position of the Academy of Nutrition and Dietetics, Dietitians of Canada, and the American College of Sports Medicine: Nutrition and Athletic Performance. J Acad Nutr Diet, 2016, 116(3), 501-528.

 

 

 

Galeria zdjęć