
Bataty faszerowane fetą i pomidorami
Składniki na 1 porcję:
· 1 średni batat (ok. 250g)
· Ser typu feta 50g
· Pomidor 1/2 sztuki (ok. 80g)
· Jogurt naturalny 2% 50g
· Sól i pieprz
· Natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Batata umyj i ponakłuwaj widelcem. Włóż w całości do piekarnika na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia i piecz przez ok. 40 minut w 200C. W tym czasie przygotuj farsz. Rozkrusz ser i wymieszaj go z pokrojonym w kostkę pomidorem oraz przyprawami. Po upieczeniu wyjmij batata z piekarnika, przekrój wzdłuż, wydrąż część miąższu z środka i dodaj go do farszu. Gotowy farsz przełóż do batata. Wstaw z powrotem do piekarnika i zapiekaj ok. 10 minut. Podawaj z jogurtem naturalnym i natką pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna: (430g) 408 kcal I Białko: 13,9g I Tłuszcze: 14,3g I Węglowodany: 55,8g