
Bezglutenowe ciasto drożdżowe z rabarbarem i truskawkami
Bezglutenowe ciasto z rabarbarem i truskawkami
Przepis na 20 porcji:
Ciasto:
- Mąka owsiana (475g)
- Olej (150ml)
- Jajko (2 szt.)
- Drożdże (70g)
- Mleko (150 ml)
- Cukier (150g)
- Truskawki( 100g)
- Rabarbar (400g)
Kruszonka
- Cukier (25g)
- Masło (25g)
- Mąka owsiana (25g)
Sposób przygotowania:
Drożdże rozkruszyć do miski. Dodać mleko, jajka i olej. Wsypać cukier i mąkę, całość energicznie wymieszać, odstawić do lodówki na godzinę. Rabarbar obrać i pokroić w kostkę. Truskawki pozbawić szypułek i pokroić w ćwiartki. Ciasto wyłożyć na blachę, ułożyć owoce i rabarbar. Wierzch posypać kruszonką. Piec około 40 minut w temperaturze 180 stopni.
Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji (85g): 221 kcal / Białko: 5g / Węglowodany: 26g / Tłuszcze: 11g