Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Borowik, maślaczek, a może gąska.

Opracowała: Magdalena Matyja

Za oknem wita Nas złota polska jesień. Przez niektórych uważana za jedną z najciekawszych i najładniejszy pór roku.

Nic dziwnego oprócz magii kolorów oraz zbiorów w sadach i na polach, jesień to też czas grzybobrania. Wiadomo, że nie każdy z Nas czuje się pewnie zbierać grzyby, gdyż często te trujące wyglądają znacznie bardziej okazale i kuszą cudownymi kolorami niż ich nietrujący bracia.

Dlatego możemy zdecydować się na ich zakup, a warto.

Grzyby mimo tego, że nie są lekkostrawne, za to w niewielkich ilościach są jak najbardziej wskazane dla Naszego organizmu. Przez lata pokutowało przekonanie, że nic nie wnoszą do Naszej diety i mogą być zbędnym elementem Naszego jadłospisu, otóż tak nie jest.

Grzyby przede wszystkim składają się z wody od 70 do 90%, a resztę w zdecydowanej mierze stanowi białko. Warto zauważyć, że są niskokaloryczne, gdyż w 100 g świeżej masy jest mniej niż 50 kcal.

Grzyby to przede wszystkim źródło wielu witamin, których zawartość nie jest jednakowa i zależy od gatunku. Do najważniejszych należą witaminy z grupy B, szczególnie B1, B2 i B6, prowitamina A oraz witamina C czy E. Grzyby jadalne zawierają również inne związki o działaniu przeciwutleniającym – ergotioneinę, czyli pochodną aminokwasu histydyny oraz glutation, który składa się z trzech aminokwasów – kwasu glutaminowego, cysteiny i glicyny. Oba te związki mogą wpływać na hamowanie lub spowalnianie uszkodzeń oksydacyjnych wywołanych nadmiarem wolnych rodników, dzięki czemu mogą opóźniać procesy starzenia i rozwój chorób wywołanych starzeniem. Można powiedzieć, że są jednym ze składników eliksiru młodości ????

W grzybach ponadto zawarte są związki bioaktywne takie jak: alkaloidy, kwasy fenolowe, flawonoidy i karotenoidy. Grzyby to skarbnica składników mineralnych, min. potasu i selenu.

Jak wiemy, grzyby mogą być podawane w różnej postaci, jako dodatek do sosów, farszu lub jako danie główne np.: zupa grzybowa. Jak wiemy, ich smak, jest trudny do skopiowania i dzięki temu potrawy wzbogacone o grzyby są tak wyjątkowe.

Dlatego jesienny czas warto wykorzystać na skorzystanie z uroków i darów lasu, w tym grzybów. A aktywność fizyczna na rowerze czy na spacerze w otoczeniu ciszy i drzew będzie świetnym sposobem na oderwanie się od codzienności.

Źródła:

Grzyby – Wikipedia, wolna encyklopedia

Grzyby jako wartościowy element diety - Narodowe Centrum Edukacji Żywieniowej (pzh.gov.pl)

Grzyby - wartości odżywcze i właściwości na dietetycy.org.pl

Galeria zdjęć