Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Brokuł – warzywo antynowotworowe

Opracowała: Aleksandra Skibniewska, studentka Dietetyki

To warzywo z rodziny krzyżowych (m.in. kapusta, kalafior, brukselka, kalarepa), nazywana zielonym kalafiorem. Uprawiany dawniej w starożytnej Grecji i Rzymie. Występuje w obszarze śródziemnomorskim w Europie, centralnych i zachodnich obszarach Azji i zachodniej części Ameryki Północnej.

Jest to średniej wielkości warzywo o wadze ok. 500 g, składający się z ciasno ułożonych różyczek, wyrastających na grubej, krótkiej łodydze. Jest bogatym źródłem witamin (A, B1, B2, B3, B6, B9, C, K) oraz składników mineralnych (potas, magnez, cynk, siarka, fosfor, żelazo, sód, wapń).

Warzywo to zawiera sulforafan (silny przeciwutleniacz) jest to naturalny związek chroniący przed zmianami nowotworowymi. Ułatwia likwidację komórek powstającego nowotworu oraz uniemożliwia ich rozprzestrzenianie się po organizmie. Regularne spożywanie pozwala zmniejszyć ryzyko rozwoju raka prostaty, piersi, płuc i jelita grubego. Naukowcy podkreślają jednak, że warzywa antynowotworowe właściwości zachowują tylko wtedy, gdy są prawidłowo ugotowane.

Jak prawidłowo ugotować brokuł?

W garnku zagotuj wodę. Dodaj do niej płaską łyżeczkę soli. Na wrzątek "wrzuć" różyczki brokułu i gotuj je bez przykrycia przez około siedem minut. Brokuły powinny być wystarczająco miękkie, ale jędrne jednocześnie.

Niskokaloryczny brokuły są dobrym produktem dla cukrzyków, ponieważ mają niski indeks glikemiczny. Wynosi on tylko 15. Dzięki temu, że zawiera chrom – razem z insuliną reguluje poziom cukru we krwi. Dodatkowo zmniejsza ryzyko rozwoju chorób układu sercowo-naczyniowego.

Poniżej pomysły jak wykorzystać brokuł w kuchni :)

Sałatka z brokułami

Składniki:

  • 1 większy brokuł - 600 g
  • 4 duże jajka ugotowane na twardo
  • małe pomidorki typu cherry - 200 g
  • sos czosnkowy: 3 łyżki jogurtu naturalnego, mały ząbek czosnku, łyżka soku z cytryny, szczypta soli
  • przyprawy i zioła: pieprz, garść siekanej natki pietruszki

Wykonanie: Pokrój brokuły na małe różyczki, dodaj pokrojone jajka i pomidorki. Zrób sos z jogurtu naturalnego, czosnku, soku z cytryny i soli. Dodaj pieprz i posiekaną świeżą natkę pietruszki.

Zupa krem z brokułów:

Składniki:

  • 750 ml bulionu warzywnego - 3 szklanki
  • 1 duży brokuł lub dwa małe - 1000 g
  • 2 średnie cebule - 200 g
  • 3 duże ząbki czosnku
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • 1 łyżka serka typu Philadelphia
  • 5 łyżek jogurtu naturalne
  • przyprawy: po pół płaskiej łyżeczki soli i pieprzu

Wykonanie:  Zeszklij krótko cebulę i czosnek na oliwie z oliwek, dodaj pokrojone brokuły i bulion warzywny. Gotuj, aż brokuły będą miękkie, a następnie zmiksuj wszystko na gładką masę. Dopraw solą, pieprzem i dodaj jogurt naturalny.

Źródła:

https://www.wapteka.pl/blog/artykul/brokul-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-zdrowotne-i-przepisy-czy-brokuly-chronia-przed-rakiem

https://beszamel.se.pl/porady/jak-zrobic/brokuly-wlasciwosci-witaminy-dlaczego-warto-jesc-brokuly-aa-Tw9o-RGqB-RWnw.html

https://aniagotuje.pl/przepis/krem-z-brokulow

 

 

 

Galeria zdjęć