
Bruschetta z mozarellą i pomidorami
Składniki na 1 porcję:
· Chleb żytni razowy 2 kromki (ok. 70g)
· Mozarella light 1/2 kulki (ok. 60g)
· Pomidor 1 duża sztuka (ok. 200g)
· Czosnek 1 ząbek
· Cebula 20g
· Oliwa z oliwek 10g
· Sól i pieprz
· Czosnek granulowany
· Oregano
· Rukola garść
Sposób przygotowania:
Pomidora pokrój w kostkę i przełóż do miski, dodaj przeciśnięty czosnek, drobno pokrojoną cebulę, oliwę oraz przyprawy. Na chleb wyłóż pokrojoną w plastry i dokładnie osuszoną mozarellę. Wyłóż na papier do pieczenia i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz 10 minut w 180C. Po tym czasie wyjmij z piekarnika, nałóż na grzanki przygotowane pomidory i udekoruj rukolą.
Wartość odżywcza i energetyczna: (370g) 400 kcal I Białko: 18,3g I Tłuszcze: 16,9g I Węglowodany: 47,7g