Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Burrito z fasolą i awokado

Przepis na 4 porcje:

  • 300g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
  • ½ cebuli (50g)
  • 2 ząbki czosnku (10g)
  • 1 czerwona papryka (240g)
  • 1 puszka pomidorów krojonych z puszki (250g)
  • 1 mała puszka kukurydzy (80g)
  • 1 mała puszka czerwonej fasoli (80g)
  • sól
  • pieprz
  • ½ łyżeczki ostrej papryki (3g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (5g)
  • ½ łyżeczki oregano (1-2g)
  • ½ łyżeczki bazylii (1-2g)
  • 1 łyżeczka kminu rzymskiego (4g)
  • szczypta cukru

Do 1 porcji:

  • tortilla pełnoziarnista (60g)
  • garść sałaty lodowej (20g)
  • ¼ awokado (35g)
  • 5-6 pomidorków koktajlowych (30-40g)
  • 2 łyżki startego żółtego sera (15g)
  • kilka listków kolendry

Sposób przygotowania:

Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzić. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj, czosnek, paprykę i smaż 2-3 minuty. Dodaj mięso mielone i smaż kolejne 3-4 minuty. Dodaj przyprawy, pomidory z puszki i duś aż lekko odparują a sos zgęstnieje, ok. 10-15 minut. Na sam koniec dodaj fasolę i kukurydzę. Wymieszaj i dopraw jak trzeba jeszcze solą, pieprzem, ew. szczyptą cukru do zrównoważenia smaków. Na placku tortilli ułóż ser żółty, garść sałaty, plastry awokado, kolendrę, kilka pomidorków oraz sos. Zawiń i podgrzej na suchej patelni.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  549 kcal/Białko: 28 g/Tłuszcze: 27 g/Węglowodany: 49 g

 

Galeria zdjęć