
Burrito z fasolą i awokado
Przepis na 4 porcje:
- 300g mięsa mielonego z indyka
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
- ½ cebuli (50g)
- 2 ząbki czosnku (10g)
- 1 czerwona papryka (240g)
- 1 puszka pomidorów krojonych z puszki (250g)
- 1 mała puszka kukurydzy (80g)
- 1 mała puszka czerwonej fasoli (80g)
- sól
- pieprz
- ½ łyżeczki ostrej papryki (3g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (5g)
- ½ łyżeczki oregano (1-2g)
- ½ łyżeczki bazylii (1-2g)
- 1 łyżeczka kminu rzymskiego (4g)
- szczypta cukru
Do 1 porcji:
- tortilla pełnoziarnista (60g)
- garść sałaty lodowej (20g)
- ¼ awokado (35g)
- 5-6 pomidorków koktajlowych (30-40g)
- 2 łyżki startego żółtego sera (15g)
- kilka listków kolendry
Sposób przygotowania:
Cebulę pokrój w drobną kosteczkę. Czosnek przeciśnij przez praskę. Paprykę pokrój w kostkę. Kukurydzę i fasolę odcedzić. Na patelni rozgrzej oliwę, zeszklij cebulę, dodaj, czosnek, paprykę i smaż 2-3 minuty. Dodaj mięso mielone i smaż kolejne 3-4 minuty. Dodaj przyprawy, pomidory z puszki i duś aż lekko odparują a sos zgęstnieje, ok. 10-15 minut. Na sam koniec dodaj fasolę i kukurydzę. Wymieszaj i dopraw jak trzeba jeszcze solą, pieprzem, ew. szczyptą cukru do zrównoważenia smaków. Na placku tortilli ułóż ser żółty, garść sałaty, plastry awokado, kolendrę, kilka pomidorków oraz sos. Zawiń i podgrzej na suchej patelni.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 549 kcal/Białko: 28 g/Tłuszcze: 27 g/Węglowodany: 49 g