Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Chleb cukinią i orzechami

Składniki na 20 porcji (forma keksowa o wymiarach 14 cm na 32 cm):

  • 15 g drożdży
  • 200 ml mleka
  • 1 łyżka cukru
  • 100 g mąki pszennej typ 450
  • 125 g mąki razowej żytniej (typ 1850)
  • 225 g mąki razowej pszennej (typ 2000)
  • 1,5 łyżeczki soli
  • 50 g orzechów laskowych
  • 200 g gotowanych ziemniaków
  • 170 g cukinii
  • 25 g oleju

 

Przygotowanie:

  1. Drożdże rozdrobnić w miseczce. Dodać cukier i zalać ciepłym mlekiem. Posypać łyżką mąki i odstawić do wyrośnięcia.
  2. Do wyrośniętego rozczynu dodać pozostałe mąki i sól. Wymieszać.
  3. Następnie dodać pokruszone orzechy, przeciśnięte przez praskę ziemniaki.
  4. Cukinię umyć, nie obierać. Zetrzeć na tarce jarzynowej na drobnych oczkach. Dobrze odcisnąć z nadmiaru soku. Pulpę z cukinii dodać do masy chlebowej. Na koniec dodać olej. Wymieszać.
  5. Ciasto na chleb przełożyć do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
  6. Odstawić chleb do wyrośnięcia na godzinę. Najlepiej wstawić do piekarnika ustawionego na 50 stopni Celsjusza.
  7. Gdy widać, że się dźwignął ku górze, temperaturę piekarnika podnieść do 200 stopni. Piec około godziny. Do zrumienienia się wierzchniej skórki.
  8. Wystudzić na kratce.

 

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 120kcal/Białko: 4,3 g/Tłuszcze: 2,9 g/Węglowodany: 19.9 g

Galeria zdjęć