
Chlebek musli
Składniki na 15 porcji (na formę keksową o wymiarach 26 na 12 cm):
- 100 g nasion słonecznika
- 100 g pestek dyni
- 100 g siemienia lnianego
- 50 g sezamu białego
- 40 g maku
- 100 g orzechów laskowych
- 100 g płatków owsianych
- 100 g rodzynek
- 50 g żurawiny
- 50 g śliwki suszonej
- 30 g kandyzowanej skórki pomarańczowej
- 3 jaja
- 2 łyżki miodu (30 g)
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 ml oleju
Sposób przygotowania:
- Ziarno słonecznika, dyni, siemienia lnianego i sezamu podprażyć chwilę na patelni. Najlepiej pod przykryciem, bo strzela. I szybko się przypala, dlatego prażyć należy krótko. Przestudzić.
- Do uprażonego ziarna dodać mak, pokruszone orzechy laskowe, płatki owsiane, żurawinę, pokrojoną w kostkę śliwkę suszoną i skórkę pomarańczową.
- Jajka wymieszać z miodem, dodać sól i wymieszać. Na koniec dolać olej.
- Składniki mokre wlać do suchych i wymieszać.
- Masę przełożyć do foremki keksowej wyłożonej papierem.
- Piec 60 minut w temp. 180 stopni.
- Wystudzić na kratce.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 300 kcal/Białko: 9 g/Tłuszcze: 21,2 g/Węglowodany: 23,2 g