Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Czas na grzyby

Opracowała: Julia Habrzyk, studentka kierunku Dietetyka

Leśne grzyby mają powiększające się grono wielbicieli. Grzybobranie to rzeczywiście niezwykle przyjemna rozrywka, w dodatku często zwieńczona kulinarną ucztą. Zbieranie grzybów i ich przetwarzanie staje się coraz bardziej popularne i modne. Ta moda ma wiele zalet, bo nawet jeśli nasze zbiory nie będą udane, to sam spacer po lesie, który przy okazji zaliczymy, jest jedną ze zdrowszych rozrywek. Niestety trzeba pamiętać, że grzyby mogą nam zaszkodzić i to bardzo. Najbardziej trującym, znanym gatunkiem grzybów są muchomory sromotnikowe. Już spożycie niewielkiej ilości tego grzyba powoduje niewydolność wątroby u ludzi, a następnie bolesną śmierć. Na poważne zatrucie muchomorem sromotnikowym najbardziej narażone są małe dzieci i dorośli, którzy borykają się z chorobami układu pokarmowego. 

Aby zachować cały aromat grzybów należy czyścić je na sucho i przepłukać (w całości) pod bieżącą wodą. Grzybów nigdy nie moczymy, gdyż wówczas stracą swój smak i tylko nasiąkną wodą. Wszystko przez ich gąbkowatą strukturę. Smażymy je lub gotujemy nie dłużej niż 10-15 minut.

Wartość odżywcza grzybów

Grzyby są dobrym źródłem witamin z grupy B. Zawierają także nieznaczne ilości witamin C, D czy E. Dodatkowo dzięki grzybom dostarczysz swojemu organizmowi dawki cynku, żelaza, selenu czy miedzi. Można spotykać się z określeniem, że grzyby to leśne mięso. Wszystko dlatego, że są bogate w błonnik i białko.

Poniżej propozycje jak można wykorzystać grzyby w kuchni

Przepis na zupę grzybową

Składniki:

  • 450 g grzybów (borowiki, kurki) lub 45 g suszonych borowików
  • 1 cebula
  • 2 łyżki oleju roślinnego
  • 1 łyżka masła
  • 2 marchewki
  • 5 ziemniaków
  • 2 litry bulionu np. drobiowego
  • 2 łyżki posiekanego koperku
  • 200 ml śmietany 18% do zup i sosów
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Grzyby oczyścić i opłukać. Pokroić na mniejsze kawałki. Suszone grzyby dzień wcześniej zalać gorącą wodą i odstawić do namoczenia. W garnku na oleju poddusić pokrojoną w kosteczkę cebulę, co chwilę zamieszać. Dodać obraną i pokrojoną w kosteczkę marchewkę, wymieszać i smażyć przez ok. 3 - 4 minuty. Dodać masło oraz obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Podsmażać przez ok. 2 - 3 minuty co chwilę mieszając. Wlać gorący bulion i zagotować. Po 10 minutach gotowania dodać pokrojone grzyby i zagotować. Gotować przez ok. 10 minut do miękkości warzyw. Doprawić solą i pieprzem. Na koniec dodać posiekany koperek, zmniejszyć ogień do minimum i dodać zaprawioną śmietanę. Delikatnie podgrzać, następnie odstawić z ognia.

Źródła:

Grzyby - fakty, mity, obiegowe opinie i przekonania o grzybach (ekologia.pl)

Fakty i mity o grzybach. Grzyby trujące łatwo poznać? Gotowane grzyby są bezpieczne? Sprawdź, w co nie wierzyć | Puławy Nasze Miasto

Ciekawostki o grzybach, których nie znają nawet grzybiarze (pysznosci.pl)

15 fascynujących ciekawostek o grzybach - Fajne Podróże (fajnepodroze.pl)

Zupa grzybowa | Kwestia Smaku

 

 

 

Galeria zdjęć