
Czekoladowa owsianka wegańska
Składniki na 2 porcje:
- 55 g płatków owsianych górskich
- 450 ml mleka owsianego niesłodzonego
- 10 g nasion chia
- ½ łyżeczki ekstraktu z wanili (opcjonalnie)
- 10 g kakao naturalnego niesłodzonego
- 20 g syropu z agawy lub 20 g syropu klonowego
- 40 g masła orzechowego
- 2 łyżki jogurtu sojowego
- Owoce jagodowe, świeże, ilość do podania (opcjonalnie)
Sposób przygotowania:
1. Do garnka wlać mleko owsiane dodać płatki owsiane , nasiona chia kako , dodać ekstrakt z wanilii i syrop z agawy i podgrzewać i mieszać.
2. Do ugotowanych składników dodać masło orzechowe i mieszać 30 s. Przełożyć do 2 miseczek i odstawić na 5 min do zgęstnienia.
3. Kakaową owsiankę z nasionami chia i masłem orzechowym podawać bezpośrednio po przygotowaniu, przystrojoną jogurtem sojowym i owocami jagodowymi.
Wartości odżywcze (1 porcja): 347 kcal /Białko:13,1 g /Węglowodany:41 g /Tłuszcz:17,5 g