
Czekoladowa owsianka z orzechami i owocami
Przepis na 1 porcję:
- 40g płatków owsianych
- 1 łyżka kakao (10g)
- 200ml mleka 2%, ew. napój roślinny
- ½ szklanka wody
- 1 orzech włoski (4g)
- 2 posiekane suszone daktyle (10g)
- 1 łyżeczka masła orzechowego (10g)
- garść owoców sezonowych lub z mrożonki: maliny, borówki (70g)
- ew. erytrol do smaku
Sposób przygotowania:
Płatki ugotuj w mleku ze szczyptą soli i erytrolu. Pod koniec jeśli będzie za gęsta dolej ew. wody. Podawaj z masłem orzechowym, pokruszonymi prażonymi orzechami i owocami.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 433 kcal/Białko: 17 g/Tłuszcze: 15 g/Węglowodany: 63 g