
Daktylowe kulki szczęścia
Składniki na 5 porcji:
· Daktyle suszone 150g
· Masło orzechowe 100% 50g
· Płatki owsiane 20g
· Syrop daktylowy 15g (do sklejenia masy)
· Kakao o obniżonej zawartości tłuszczu 15g
· Wiórki kokosowe 5g
Sposób przygotowania:
Daktyle namocz w wodzie przez 30 minut, a następnie dokładnie osusz. Zblenduj daktyle i płatki owsiane na gładką masę (jako zamiennik użyj mąki owsianej). Dodaj masło orzechowe, syrop daktylowy i kakao, ponownie zblenduj. Uformuj z masy 5 kulek. Obtocz każdą w wiórkach kokosowych.
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcja - 50g) 171 kcal I Białko: 4,3g I Tłuszcze: 5,8g I Węglowodany: 23,1g