
Domowy kisiel
Przepis na 2 porcje:
- 450g owoców np. truskawek/ malin/ mix owoców jagodowych np. z mrożonki
- 2 łyżki erytrolu (20g)
- 1 łyżka soku z cytryny (6g)
- 3 łyżeczki mąki ziemniaczanej (15g)
- 250ml zimnej wody
Sposób przygotowania:
Do garnka wrzuć owoce i erytrol. Podgrzej aż owoce puszczą sok a erytrol się rozpuści.Owoce rozgnieć widelcem, dodaj sok z cytryny. Spróbuj i ew. dosłódź do smaku. W miseczce wymieszaj mąkę ziemniaczaną z wodą. Tak przygotowaną zawiesinę wlej do garnka z owocami. Podgrzewaj i mieszaj trzepaczką aby kisiel się nie przypalił. Przelej do miseczek lub słoików.
Wartość energetyczna 1 porcji: 153 kcal/Białko: 3 g/Tłuszcze: 2 g/Węglowodany: 45 g