
Dorsz pieczony w sosie koperkowym
Składniki na 1 porcję:
· Filet z dorsza 150g
· Ziemniaki 250g
· Fasolka szparagowa 150g
· Oliwa z oliwek 2 łyżeczki (10g)
· Jogurt naturalny 2% 100g
· Koperek świeży 10g
· Sok z 1/4 cytryny
· Przyprawy: sól, pieprz, papryka słodka, czosnek granulowany
Sposób przygotowania:
Rozgrzej piekarnik do 200C. Ziemniaki pokrój w łódki, wymieszaj z 1 łyżeczką oliwy i przyprawami. Piecz 25-30 minut. Dorsza dopraw solą i pieprzem, skrop sokiem z cytryny. Po 15 minutach dołóż dorsza na blasze z ziemniakami i piecz do końca czasu z ziemniakami. Fasolkę ugotuj w osolonej wodzie, 5-6 minut. Do sosu wymieszaj ze sobą jogurt, posiekany koperek, sól i pieprz oraz łyżeczkę oliwy. Podawaj dorsza polanego sosem, obok ziemniaków i fasolki.
Wartość odżywcza i energetyczna: (670g) 552 kcal I Białko: 40,2g I Tłuszcze: 14,1g I Węglowodany: 70,1g