
Dynia Hokkaido faszerowana mięsem
Składniki na 10 porcji:
- 1 mała dynia Hokkaido
- 2 łyżki oleju roślinnego (35 g)
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka – do smaku
- 500 g mięsa mielonego z szynki wieprzowej
- 2 cebule (120 g)
- 6 pieczarek (80 g)
- 4 suszone pomidory (30 g)
- 1 jajko (70 g)
- sól, pieprz, słodka czerwona papryka – do smaku
Przygotowanie:
- Dynię umyć dokładnie z zewnątrz. Najlepiej szczoteczką. Przeciąć warzywo w poprzek na pół. Łyżką stołową wydrążyć środek i usunąć pestki. Każdą połówkę w środku nakłuć widelcem. Przesmarować olejem i posypać solą, pieprzem, papryką czerwoną, delikatnie wcierając przyprawy w miąższ.
- Odstawić na 15 minut, żeby sól nieco zmigrowała do wewnątrz. Następnie dynię wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 30 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- W czasie, kiedy pusta dynia piecze się w piekarniku, można przygotować farsz.
- Mięso przekręcić przez maszynkę z sitkiem pasztetowym. Następnie na tym samym sitku zmielić obraną cebulę i umyte pieczarki.
- Dodać do farszu pokrojone suszone pomidory. Doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką.
- Wbić jajo i całość dobrze wymieszać.
- Farszem napełnić podpieczone połówki dyni. Dobrze ugnieść, żeby nie było wolnych przestrzeni.
- Dynię wypełnioną farszem ułożyć na blasze piekarnika. Piec 50 minut w temperaturze 190 stopni Celsjusza.
- Czas pieczenia jest zależny od preferencji smakowych. Dynia krócej pieczona będzie bardziej chrupka. Jeśli ma być bardzo miękka, czas pieczenia należy wydłużyć.
- Przed podaniem dynię pokroić na ósemki.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 216,2 kcal/ Białko: 11 g/ Tłuszcze: 15 g/ Węglowodany: 6,7 g