
Dzika przygoda - sałatka na ostatki
Przepis autorstwa: Just a SALAD
Niesamowicie smaczna sałatka warstwowa, której podstawą jest ryż długoziarnisty z dzikim. Dalej mamy kurczaka curry, paprykę, mango i śliwki, a całość zwieńczona jest orzeszkami ziemnymi i kolendrą. To fantastyczna kulinarna przygoda, którą naprawdę warto przeżyć! Doskonale sprawdzi się jako zimna przekąska, ale także możecie ją śmiało podać na obiad, łącząc wszystkie składniki z mięsem prosto z patelni i jeszcze ciepłym ryżem.
Składniki na 2 porcje:
- 100 g ryżu długoziarnistego z dzikim
- 1 łyżka oleju arachidowego
- sól himalajska
- 2 nieduże piersi z kurczaka zagrodowego
- 2 łyżki oleju z ryżu,
- 1 łyżka curry
- 2 papryki spiczaste
- 1 mango
- 2 śliwki
- 3 łyżki orzeszków arachidowych solonych
- 1 garść listków kolendry
Sposób przygotowania:
- Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy
- z olejem.
- Orzeszki prażymy na suchej patelni.
- Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w paseczki dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy przyprawą curry
- i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na odrobinie oleju około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony.
- Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
- Śliwki i mango pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki np. na nieduże paseczki.
- Przy pomocy obręczy kulinarnych formujemy bryły, układając kolejno: ryż, kurczaka curry, paprykę, mango, śliwkę oraz orzeszki. Całość dekorujemy listkami kolendry.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 619kcal/Białko: 30,9 g/Tłuszcze: 24 g/Węglowodany: 71 g