Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Dzika przygoda - sałatka na ostatki

Przepis autorstwa: Just a SALAD

Niesamowicie smaczna sałatka warstwowa, której podstawą jest ryż długoziarnisty z dzikim. Dalej mamy kurczaka curry, paprykę, mango i śliwki, a całość zwieńczona jest orzeszkami ziemnymi i kolendrą. To fantastyczna kulinarna przygoda, którą naprawdę warto przeżyć! Doskonale sprawdzi się jako zimna przekąska, ale także możecie ją śmiało podać na obiad, łącząc wszystkie składniki z mięsem prosto z patelni i jeszcze ciepłym ryżem.

Składniki na 2 porcje:

  • 100 g ryżu długoziarnistego z dzikim
  • 1 łyżka oleju arachidowego
  • sól himalajska
  • 2 nieduże piersi z kurczaka zagrodowego
  • 2 łyżki oleju z ryżu,
  • 1 łyżka curry
  • 2 papryki spiczaste
  • 1 mango
  • 2 śliwki
  • 3 łyżki orzeszków arachidowych solonych
  • 1 garść listków kolendry

Sposób przygotowania:

  1. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu, a po przestygnięciu łączymy
  2. z olejem.
  3. Orzeszki prażymy na suchej patelni.
  4. Mięso dokładnie myjemy, przelewamy wrzątkiem i suszymy ręcznikiem papierowym. Następnie kroimy w paseczki dodajemy 1 łyżkę oleju, posypujemy przyprawą curry
  5. i dokładnie mieszamy. Tak przygotowanego kurczaka smażymy na odrobinie oleju około 6-8 min, od czasu do czasu mieszając, aż mięso będzie rumiane z każdej strony.
  6. Papryki oczyszczamy z gniazd nasiennych i kroimy w kostkę.
  7. Śliwki i mango pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki np. na nieduże paseczki.
  8. Przy pomocy obręczy kulinarnych formujemy bryły, układając kolejno: ryż, kurczaka curry, paprykę, mango, śliwkę oraz orzeszki. Całość dekorujemy listkami kolendry.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 619kcal/Białko: 30,9 g/Tłuszcze: 24 g/Węglowodany: 71 g

Galeria zdjęć