Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Etykieta - co w sobie kryje?

Etykieta niby nic wielkiego, a jednak coś. Są Nam dobrze znane, spotykamy je na produktach spożywczych, ale także przemysłowych. Z założenia informują klienta o cechach danego towaru, producencie, czy dacie ważności.

Etykieta może również przyjąć postać słów, liter, znaków firmowych, obrazków, rysunków lub symboli.

W przypadku artykułów spożywczych i żywności informacje zawarte na etykiecie muszą być: czytelne, nieusuwalne, zrozumiałe, oraz nie mogą wprowadzać w błąd odbiorcy, co w założeniu ma umożliwi

świadomy wybór właściwego produktu spożywczego przez konsumenta. Produkty wprowadzone do sprzedaży w Polsce powinny być oznakowane w języku polskim.

Jasno i klarownie skonstruowana etykieta jest świetną wskazówką dla Nas konsumentów w trakcie wyboru odpowiednich produktów żywnościowych. Dlatego kwestię znakowania produktów spożywczych reguluje tak wiele przepisów prawnych.

Zgodnie z obowiązującym przepisami producenci zobowiązani są do umieszczenia na etykiecie:

  • wykazu składników,

  • wykazu składników lub substancji powodujących alergie, lub reakcje nietolerancji użytych przy wytworzeniu, lub przygotowywaniu żywności i nadal obecnych w produkcie gotowym (nawet, jeżeli ich forma uległa zmianie),

  • ilości określonych składników,

  • ilości netto żywności,

  • daty minimalnej trwałości lub terminu przydatności do spożycia

  • specjalnych warunków przechowywania lub warunków użycia,

  • instrukcji użycia,

  • danych identyfikujących podmiot odpowiedzialny za przekazywanie informacji na temat żywności,

  • informacji o wartości odżywczej,

  • w przypadku napojów, o zawartości alkoholu większej niż 1,2% objętościowo, wymagane jest wskazanie informacji o rzeczywistej zawartości objętościowej alkoholu

  • kraj lub miejsce pochodzenia

Producenci są również zobligowani do umieszczania szczegółowych danych w przypadku:

  • środków spożywczych, których trwałość została przedłużona w wyniku użycia gazów – ,,pakowany w atmosferze ochronnej”,

  • środków spożywczych, które zawierają substancje słodzące – ,,zawiera substancje słodzące” – informacja ta musi być umieszczona obok nazwy,

  • środków spożywczych zawierających dodatki cukru, jak i substancji słodzących – ,,zawiera cukier i substancje słodzące” – informacja ta musi być umieszczona obok nazwy.

Od 13 grudnia 2016 r. producenci mają obowiązek umieszczania informacji o:

  • wartości odżywczej produktu,

  • ilości tłuszczu, kwasów tłuszczowych nasyconych, węglowodanów, cukrów, białka oraz soli.

Treść obowiązkowych informacji może być wzbogacona o ilość jednego lub więcej następujących składników:

  • kwasy tłuszczowe jednonienasycone,

  • kwasy tłuszczowe wielonienasycone,

  • błonnik pokarmowy,

  • skrobia,

  • alkohole wielowodorotlenkowe,

  • witaminy,

  • składniki mineralne.

Niby wszystko, a jednak nie, bo ktoś może zapytać, a co w takim razie z suplementami diety lub żywnością genetycznie zmodyfikowaną, czyli tzw. GMO?

Po pierwsze suplementy diety są środkami spożywczymi, których celem jest uzupełnieniem normalnej diety w witaminy, składniki mineralne, lub inne substancje. Najczęściej są wprowadzone do sprzedaży w formie kapsułek, tabletek lub proszku, aby umożliwić ich dawkowanie. Szczegółowe wytyczne określa Rozporządzenie Ministra Zdrowia z 9 października 2007 r. w sprawie składu oraz oznakowania suplementów diety, według którego suplementy diety wprowadzane do obrotu znakuje się m.in., poprzez umieszczenie na opakowaniu następujących informacji jak:

  • określenie „suplement diety”;

  • nazwy kategorii składników odżywczych lub substancji charakteryzujących produkt lub wskazanie ich właściwości;

  • porcję produktu zalecaną do spożycia w ciągu dnia;

  • ostrzeżenie dotyczące nieprzekraczania zalecanej porcji do spożycia w ciągu dnia;

  • stwierdzenie, że suplementy diety nie mogą być stosowane jako substytut (zamiennik) zróżnicowanej diety;

  • stwierdzenie, że suplementy diety powinny być przechowywane w sposób niedostępny dla małych dzieci.

Coraz częściej w przestrzeni publicznej, medialnej pojawia się kwestia żywności genetycznie zmodyfikowanej (GMO). Ale co właściwie mamy rozumieć pod tym sformułowanie? Otóż według definicji GMO to organizm, inny niż organizm człowieka, w którym materiał genetyczny został zmieniony z wykorzystaniem technik inżynierii genetycznej w sposób niezachodzący w warunkach naturalnych, na skutek krzyżowania lub naturalnej rekombinacji. Modyfikacja genetyczna polega zatem na wszczepieniu do genomu biorcy fragmentu DNA z innego organizmu, który jest odpowiedzialny za daną cechę.

Od 29 lipca 2019 r. obowiązuje ustawa, która ma na celu wdrożenie przepisów umożliwiających oznakowanie produktów wytworzonych bez wykorzystania GMO. Zgodnie z jej zapisami, takie oznaczenie może znaleźć się na żywności (pochodzenia roślinnego i zwierzęcego) oraz paszy.

Co ważne - na żywności zawierającej powyżej 1% GMO obligatoryjnie musi się znaleźć informacja – ,,Ten produkt zawiera organizmy zmodyfikowane genetycznie” lub ,,Ten produkt zawiera zmodyfikowany genetycznie (nazwa organizmu) ”.

Dla Nas wszystkich jako konsumentów istotne jest również to, kto odpowiada za kontrolę jakości żywności i artykułów spożywczych w Polsce. Tymi zagadnieniami zajmuje się m.in.:

  • Urząd Ochrony Konkurencji i Konsumenta-UOKiK

  • Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych-IJHARS

  • Główny Inspektorat Weterynarii - GIW

Jak widać tematyka etykiet, znakowania produktów spożywczych jest obszernym zagadnieniem, ale koniecznym dla prawidłowego doboru produktów żywnościowych, choćby w unikaniu produktów, na które mogą wywoływać alergię.

Dzięki dobrze skonstruowanej etykiecie mamy też pewność, że jako zwykli konsumenci czy pacjenci przy wyborze danych produktów spożywczych, będziemy w stanie trzymać się zaleceń dietetycznych wskazanych przez różnych specjalistów.

https://dietetycy.org.pl/etykieta-zywnosci/

Znakowanie produktów spożywczych. Najważniejsze zasady (dietetycy.org.pl)

Dziennik Ustaw - rok 2007 nr 196 poz. 1425 - INFOR.PL

Ustawa z dnia 13 czerwca 2019 r. o oznakowaniu produktów wytworzonych bez wykorzystania organizmów genetycznie zmodyfikowanych jako wolnych od tych organizmów (eli.gov.pl)

EUR-Lex - 32011R1169 - EN - EUR-Lex (europa.eu)

 

Galeria zdjęć