
Faszerwoane papryki
Składniki na 2 porcje:
- Papryka czerwona - 560 g (4 sztuki)
- Passata pomidorowa (przecier) - 400 g
- Pieczarka uprawna, świeża - 200 g (10 sztuk)
- Cebula - 100 g (1 sztuka)
- Ryż biały (paraboiled) - 100 g
- Pietruszka, liście - 25 g (4 łyżeczki)
- Koncentrat pomidorowy, 30% - 25 g (1 łyżka)
- Olej ryżowy - 20 g (2 x Łyżka)
- Papryczka ostra (chili) - 20 g (1 sztuka)
- Czosnek - 5 g (1 ząbek)
- Kmin rzymski (kumin) - 1 g (szczypta)
- Kurkuma - 1 g (szczypta)
Sposób przygotowania:
Ryż ugotuj na półtwardo, wymieszajz kurkumą. Na oleju podsmaż pokrojoną cebulkęi pieczarki. Dodaj kmin rzymski, ryż i smaż wszystkookoło 2-3 minuty. Wymieszaj całośćz koncentratem, dopraw do smaku. Dodaj natkę pietruszki i nafaszeruj papryki. Piecz w 160 stopniach przez 40 minut.. Na niewielkiej ilości oleju podsmażczosnek, zalej przecierem pomidorowym,dopraw do smaku, podawaj z paprykami.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 400 kcal/ Białko: 26 g/ Tłuszcze: 29g/ Węglowodany: 6,6g