
Frytki z cukinii
Składniki:
- 2 średnie cukinie
- ok. 50 g startego parmezanu
- 1 jajko rozmiaru L
- 3 łyżki mąki migdałowej
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- przyprawy: sól, czosnek granulowany, wędzona papryka
Sposób przygotowania:
Cukinie dokładnie umyć oraz wysuszyć ręcznikiem papierowym. Pokroić na podłużne paski. Cukinie posolić i odczekać 10-15 minut. Powstały nadmiar wody odsączyć za pomocą ręcznika papierowego. Blaszkę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i lekko wysmarować oliwą z oliwek. W miseczek roztrzepać jajko za pomocą widelca i dodać przyprawy: sól, czosnek granulowany oraz wędzoną paprykę. W drugiej miseczce wymieszać starty parmezan z mąką migdałową. Pokrojoną cukinie maczać w jajku, a następnie obtaczać w mieszance mąki z serem i odkładać na przygotowaną blaszkę. Cukinie układać na blaszce w odstępach. Piec
w piekarniku w 200°C z termoobiegiem przez około 10-15 minut, aż do zarumienienia. Należy pamiętać aby po upływie połowy czasu przewrócić frytki, aby równomiernie się przyrumieniły.
Frytki z cukinii podawać jako dodatek do dania głównego lub jako przystawka np. z sosem czosnkowym lub tzaziki.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji (125g): 126 kcal/Białko: 7 g/Tłuszcze: 8 g/Węglowodany: 4 g