
Ftalany i ich zgubny wpływ na zdrowie
Opracowała: mgr Magdalena Matyja
Tak, właśnie. Tym razem przyjrzymy się związkowi chemicznemu, przed którym trudno uciec, gdyż pojawia się w życiu każdego z Nas. A mowa o ftalanach, które występują choćby w żywności, opakowaniach produktów żywnościowych, kosmetykach czy dezodorantach, detergentach, w ubraniach, lakierach lub farbach a nawet niektórych lekach (jako otoczka kapsułek lun tabletek). Jak widać, zastosowanie ftalanów jest powszechne w produktach codziennego użytku. Niestety, przez ostatnie lata, w różnych badaniach zauważono ich zgubny wpływ na zdrowie dzieci (m.in. astma), a także ze zmniejszoną płodnością, czy zaburzeniami endokrynologicznymi u dorosłych.
Ostatnio opublikowane w The Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism badania przeprowadzone przez grupę naukowców z University of Michigan School of Public Health i University of Michigan Medical School w Ann Arbor, wskazują że ftalany mogą przyczynić się do pojawienia się cukrzycy u kobiet.
W latach 1996-1997, kobiety zrekrutowano z 7 ośrodków badawczych: Oakland w Kalifornii; Los Angeles, Kalifornia; Chicago, Illinois; Detroit, oraz Michigan. Do badania zakwalifikowano panie, m.in.: różnej rasy, w wieku od 42 do 52 lat, niestosujące żadnych kuracji hormonalnych.
W ciągu 6 lat przeanalizowano dane dotyczące 1308 kobiet pod kątem obecności 11 różnych metabolitów ftalanów w moczu, aby sprawdzić czy substancje przyczyniły się do występowania cukrzycy w tej populacji. Niestety, na podstawie przeprowadzonych analiz zauważono, że białe kobiety były bardziej narażone na wysoki poziom niektórych ftalanów i miały aż o 30-60 proc. większe ryzyko zachorowania na cukrzycę.
Jednak, aby ograniczyć ekspozycję na ftalany możemy:
- unikać przetworzonej oraz pakowanej żywności;
- starać się samodzielnie przygotowywać posiłki z produktów jak najmniej przetworzonych;
- unikać podgrzewania jedzenia w plastiku;
- przechowywać żywność w pojemnikach wykonanych ze szkła, ceramiki, czy stali nierdzewnej;
- poszerzyć swój jadłospis o produkty ekologiczne;
- zapoznawać się z informacjami umieszczonymi na etykietach;
- starać się unikać detergentów zawierających syntetyczne substancje zapachowe, odświeżaczy powietrza, czy perfum itp.;
- unikać zakupu produktów wykonanych z PVC (winylu), np. rękawic ochronnych czy wykładzin;
- w miarę możliwości unikać lakierów i farb.
Źródła:
Ekspozycja na ftalany może zwiększać ryzyko cukrzycy u kobiet | Nauka w Polsce
Ftalany w żywności i kosmetykach – czy są szkodliwe? - portal DOZ.pl
Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności – Wikipedia, wolna encyklopedia
Ftalany – Wikipedia, wolna encyklopedia
Ekspozycja na ftalany a rozwój dziecka: Badanie kohortowe polskiej matki i dziecka - ScienceDirect
Ftalany w żywności i kosmetykach – czy są szkodliwe? - portal DOZ.pl