Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Gorfy z błonnikiem bambusowym

Przepis na 1 porcję (2 gofry):

  • Mąka owsiana (40 g)
  • Jajko (1 sztuka, 50 g)
  • Mleko 2% (100 ml)
  • Błonnik bambusowy (10 g)
  • Proszek do pieczenia (½ łyżeczki, 2 g)
  • Olej rzepakowy (1 łyżeczka, 5 g)
  • Szczypta soli (1 g)
  • Opcjonalnie: słodzik lub przyprawy (np. cynamon)

Sposób przygotowania:

  1. W misce wymieszaj mąkę owsianą, błonnik bambusowy, proszek do pieczenia i sól.
  2. Dodaj jajko, mleko oraz olej, a następnie dokładnie wymieszaj na jednolitą masę.
  3. Rozgrzej gofrownicę, lekko posmaruj powierzchnię tłuszczem, jeśli to konieczne.
  4. Wlej ciasto i piecz gofry przez 3–5 minut, aż będą złociste i chrupiące.

Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji (2 gofry): 236 kcal /Białko: 10,3 g /Tłuszcz: 7,8 g Węglowodany: 28,6 g

Galeria zdjęć