
Gulasz z indyka z warzywami
Przepis na 4 porcje:
- 500g filetów z indyka
- 2 małe marchewki (120g)
- 6 pieczarek (120g)
- 1 czerwona papryka (250g)
- 200g cukinii
- 1 cebula (100g)
- 1 ząbek czosnku (5g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)
- 4 ziela angielskie
- 2 liście laurowe
- 1 łyżeczka soli
- ½ łyżeczka pieprzu
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- 1 łyżeczka ostrej papryki
- 2 łyżki oliwy z oliwek (20g)
Do 1 porcji:
50g kaszy jęczmiennej lub gryczanej
Surówka: 1 garść sałaty lodowej, ½ łyżeczka koperku, 2 rzodkiewki, 5cm ogórka, łyżka pestek słonecznika, sos: 2 łyżki jogurtu naturalnego, ½ łyżeczki musztardy, ½ łyżeczki majonezu light, sól, pieprz.
Sposób przygotowania:
Mięso z indyka pokrój w kostkę 2x2cm. Cebulę posiekaj, czosnek przeciśnij przez praskę. Marchewkę pokrój w półplasterki, pieczarki w plastry, paprykę i cukinię w dość grubą kostkę. Na patelni podsmaż indyka, dopraw solą i pieprzem. Przełóż do garnka, dodaj liść laurowy, zgniecione ziele angielskie, papryki. Zalej 400ml wody. Na tej samej patelni na której był smażony indyk wlej oliwę, zeszklij cebulę z czosnkiem. Dodaj warzywa bez cukinii i smaż 3-4 minuty. Przełóż do garnka z indykiem. Dodaj koncentrat pomidorowy i gotuj na wolnym ogniu 35-40min. Na ostatnie 10 minut dorzuć cukinię i gotuj tak aby była jędrna. Podawaj z kaszą i surówką ze świeżych warzyw. Składniki sosu wymieszaj ze sobą. Sałatę posiekaj w paski, ogórka i rzodkiewkę w półplastry, dodaj koperek i uprażone pestki słonecznika, polej sosem jogurtowym.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 526 kcal/Białko: 20 g/Tłuszcze: 42 g/Węglowodany: 59 g