
Insulinooporność
Opracowała: mgr Izabela Wójcik
Insulinooporność to zaburzenie polegające na zmniejszeniu wrażliwości tkanek na działanie insuliny (hormonu odpowiedzialnego za regulowanie stężenia glukozy we krwi). Pomimo prawidłowego lub podwyższonego stężenia insuliny w organizmie, poziom glukozy przyjmuje nieprawidłowe wartości.
Czynniki ryzyka insulinooporności:
- uwarunkowania genetyczne
- czynniki środowiskowe
- otyłość brzuszna (tzw. otyłość androidalna, typu jabłko)
- wiek (ryzyko rośnie wraz z wiekiem)
- płeć (częściej u mężczyzn)
- niska aktywność fizyczna, siedzący tryb życia
- nadmierne spożycie kalorii (wysokokaloryczna dieta)
- produkty o wysokim indeksie glikemicznym (np. białe pieczywo, gotowana marchew, chipsy, frytki, puree ziemniaczane, suszone daktyle, drożdżówki)
- używki (alkohol, palenie papierosów)
- stany zapalne w organizmie
- nadmiar hormonów działających przeciwstawnie do insuliny (kortyzol, glukagon, hormony, tarczycy, hormony wzrostu, parathormon, androgeny).
Objawy insulinooporności:
- otyłość androidalna (przyrost masy ciała szczególnie w obrębie brzucha)
- odczuwanie nadmiernej senności po posiłku
- spadek nastroju, osłabienie i zmęczenie
- rozdrażnienie
- problemy z koncentracją i pamięcią
- bóle głowy (tzw. „ciężka głowa”)
- bóle stawów związane często ze zwiększonym stężeniem kwasu moczowego we krwi (dna moczanowa)
- uczucie zimna
- zmiany na skórze o typie rogowacenia ciemnego w okolicach karku, dołów pachowych
i pachwin
- częste uczucie głodu i zwiększona chęć na słodkie produkty
- trudności w redukcji nadmiernej masy ciała
- podwyższenie stężenia cholesterolu we krwi
- nadciśnienie tętnicze.
Diagnostyka
Insulinooporność można rozpoznać na kilka sposobów. Metody polegają na jednoczesnych pomiarach stężeń insuliny i glukozy we krwi. Zaliczamy do nich:
- określenie wielkości ilorazu stężenia insuliny do stężenia glukozy we krwi (wartość wyższa niż 0,3 oznacza insulinooporność),
- test tolerancji insuliny - jednorazowe dożylne podanie insuliny celem wykonania powtarzanych pomiarów stężenia glukozy we krwi (u osób z insulinoopornością spadek stężenia glukozy we krwi jest nieznaczny),
- metaboliczną klamrę euglikemiczną – polega na pomiarze ilości glukozy potrzebnej do utrzymania stałej glikemii w warunkach podaży stałej ilości insuliny,
- metodę HOMA (Homeostatic Model Assessment) – na podstawie stężeń insuliny i glukozy we krwi oblicza się współczynnik insulinooporności (HOMA – IR) według określonego wzoru matematycznego (wartość powyżej 1,0 sugeruje insulinooporność).
Kliniczne następstwa insulinooporności
Nieleczona insulinooporność może doprowadzić do wielu powikłań klinicznych. Najważniejsze z nich to:
- zespół metaboliczny
- choroby układu sercowo naczyniowego
- cukrzyca typu 2
- niealkoholowe stłuszczenie wątroby (NAFLD)
- zespół policystycznych jajników (PCOS)
- obturacyjny bezdech senny.
Leczenie
Często pojawia się pytanie czy można wyleczyć insulinooporność? Otóż wszystko zależy od przyczyn wywołujących to zaburzenie. Jeżeli problem leży w nieprawidłowym stylu życia, wówczas wprowadzenie kilku zmian może pomóc w wyrównaniu wyników badań. Jeśli natomiast insulinooporność pojawia się w wyniku występowania innych chorób lub jest uwarunkowana genetycznie, wtedy leczenie jest nieco bardziej skomplikowane i wymaga farmakoterapii.
Niestety nie ma jednego, konkretnego sposobu żywienia zalecanego w zaburzeniu jakim jest insulinooporność. Obserwacje pacjentów pokazują, że dietami przynoszącymi korzyści zdrowotne są: dieta DASH, dieta śródziemnomorska oraz dieta o niskim indeksie glikemiczny (więcej informacji w naszych materiałach do pobrania: https://ezaf.pl/materialy). Ponadto osobom cierpiącym na insulinooporność zaleca się stosowanie zasad zdrowego odżywiania opartych m. in. o piramidę żywności i żywienia (więcej informacji: https://ezaf.pl/wpisy/piramida-zywienia-i-aktywnosci-fizycznej,557).
Wrażliwość komórek na insulinę
Za wrażliwość komórek na insulinę w 50% odpowiadają uwarunkowania genetyczne, natomiast kolejne 50% to stopień i rodzaj otyłości oraz stopień aktywności fizycznej. W jakim sposób można zatem zwiększyć insulinowrażliwość tkanek?
- stosuj się do zasad zdrowego odżywiania
- jeśli to konieczne włącz do diety suplementację witaminowo-mineralną
- zadbaj o minimum 30 minut dziennej aktywności fizycznej przez większość dni tygodnia
- zrezygnuj z używek
- zadbaj o utrzymanie prawidłowej masy ciała.
Przykładowy jadłospis
Śniadanie
- chleb żytni z ziarnami posmarowany cienko masłem
- twarożek ze szczypiorkiem i rzodkiewką
- herbata zielona bez cukru
II Śniadanie
- Wafle ryżowe z guacamole
- Sok marchewkowo-jabłkowy
Obiad
Zupa:
- krem z czerwonej soczewicy z grzankami pełnoziarnistymi
II danie:
- Ziemniaki z wody z koperkiem
- Dorsz pieczony
- Fasolka szparagowa
- Woda do picia
Podwieczorek
- Kefir z liśćmi mięty
Kolacja
- Pełnoziarnisty makaron ze szpinakiem i czosnkiem
- Herbata miętowa
Piśmiennictwo:
-
Musiałowska D., Słoma M.: Zbiór najczęściej zadawanych pytań na grupach wsparcia dla insulino opornych. Fundacja insulinooporność, zdrowa dieta i zdrowe życie.
https://insulinoopornosc.com/wp-content/uploads/2018/08/VADEMECUM_DLA_INSULINOOPORNYCH.pdf
-
Wańkowicz Z., Wesołowski P.: Insulin resistance – diagnostics methods and clinical outcomes. Nefrologia i Dializoterapia Polska, 2011, 15, 4.
-
http://www.izz.waw.pl/pl/aktywno-fizyczna - dostęp 2019-02-06