Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Jagody na ratunek, czyli jak kolorowe owoce mogą spowolnić starzenie?

Opracowała: dr Paulina Baran

Trzy porcje jagód dziennie mogą być receptą na zdrową starość – tak sugerują najnowsze badania międzynarodowego zespołu naukowców, opublikowane na łamach czasopisma The American Journal of Clinical Nutrition. Okazuje się bowiem, że regularne spożywanie owoców bogatych we flawonoidy, takich jak jagody, jabłka czy cytrusy, może znacząco wpłynąć na to, jak będziemy się czuć i funkcjonować w podeszłym wieku.

Flawonoidy to naturalne związki nadające owocom i warzywom intensywne kolory. Znajdziemy je w jagodach, cytrusach, jabłkach, ale też w herbacie. Te substancje działają jak naturalny system ochronny naszego organizmu, tzn. neutralizują szkodliwe wolne rodniki, łagodzą stany zapalne i wspierają zdrowie naczyń krwionośnych. Co więcej, pomagają zachować masę mięśniową, która jest kluczowa dla sprawności fizycznej w starszym wieku.

Naukowcy przeanalizowali dane ponad 86 tysięcy osób obserwowanych przez niemal ćwierć wieku. Badanie objęło zarówno kobiety, jak i mężczyzn w wieku powyżej 60 lat, śledząc ich nawyki żywieniowe i stan zdrowia.

Wykazano, że kobiety spożywające najwięcej produktów bogatych we flawonoidy miały o 15 proc. niższe ryzyko osłabienia organizmu, o 12 proc. mniejsze prawdopodobieństwo problemów z codziennym funkcjonowaniem fizycznym oraz o 12 proc. niższe ryzyko pogorszenia stanu zdrowia psychicznego w porównaniu z tymi, które jadły ich najmniej. U mężczyzn efekty były nieco słabsze, ale również zauważalne, szczególnie jeśli chodzi o zdrowie psychiczne.

Na co zwracają uwagę naukowcy to fakt, że zwiększenie spożycia produktów bogatych we flawonoidy zaledwie o trzy porcje dziennie może przynieść wymierne korzyści dla zdrowia. I nie chodzi wcale o wielką rewolucję w codziennej diecie. Wystarczy bowiem, przykładowo, szklanka herbaty, garść jagód do owsianki i jabłko jako przekąska - proste dodatki, które mogą zmniejszyć ryzyko problemów zdrowotnych związanych ze starzeniem o 6-15 proc. A więc proste zmiany, a jakie korzyści! A które produkty warto włączyć do codziennej diety?

Badacze szczególnie polecają różne rodzaje jagód, a więc borówki, maliny czy truskawki, herbatę, zwłaszcza zieloną i czarną, cytrusy, takie jak pomarańcze czy grejpfruty, oraz – niezmiennie – jabłka. Kluczem jest różnorodność i regularność spożycia.

Podsumowując, przywołane badania dają nadzieję, że zdrowe starzenie może być w dużej mierze kwestią codziennych wyborów żywieniowych. Włączenie do diety produktów bogatych we flawonoidy, a więc kolorowy talerz pełen owoców i warzyw to nie tylko uczta dla oczu, ale przede wszystkim inwestycja w swoją przyszłość, tzn. w sprawność fizyczną i psychiczną na długie lata. Może zatem warto spróbować?

Źródła:

[1] N.P. Bondonno, Y.L. Liu, F. Grodstein, E.B. Rimm, A. Cassidy, Associations between flavonoid-rich food and flavonoid intakes and incydent unhealthy aging outcomes in older United States males and females, The American Journal of Clinical Nutrition. 121 (2025) 972-985. https://doi.org/10.1016/j.ajcnut.2025.02.010

[2] https://scitechdaily.com/eating-3-servings-of-berries-a-day-could-boost-healthy-aging-study-reveals/

 

Galeria zdjęć