
Jajecznica z awokado, łososiem i razowym chlebem
Przepis na 1 porcję:
- Jajka (2 sztuki, 100 g)
- Masło klarowane (1 łyżeczka, 5 g)
- Awokado (½ sztuki, 70 g)
- Wędzony łosoś (2 łyżki, 30 g)
- Chleb razowy (1 kromka, 40 g)
- Szczypta soli (1 g)
- Szczypta pieprzu (1 g)
- Opcjonalnie: szczypiorek do dekoracji (5 g)
Sposób przygotowania:
- Na patelni rozgrzej masło klarowane.
- Wbij jajka, dodaj sól i pieprz, a następnie smaż na małym ogniu, mieszając, aż jajecznica osiągnie pożądaną konsystencję.
- Awokado obierz i pokrój w plasterki.
- Na talerzu ułóż kromkę razowego chleba, jajecznicę, kawałki łososia i plasterki awokado.
- Opcjonalnie udekoruj posiekanym szczypiorkiem.
Wartość odżywcza i energetyczna w 1 porcji: 431 kcal /Białko: 23,3 g /Tłuszcz: 27,5 g / Węglowodany: 24,3 g