
Jajecznica z sałatką z awokado, fetą i natką
Przepis na 1 porcję:
- 2 jajka
- ½ łyżeczka oliwy z oliwek (3g)
- sól
- pieprz
- 2 łyżki drobno posiekanego szczypiorku (10g)
- sałatka:
- garść kiełek słonecznika (15g)
- ¼ awokado (30g)
- ½ pomidora (80g)
- łyżeczka drobno posiekanej natki pietruszki (6g)
- 10g pokruszonego sera feta
- świeżo mielony pieprz
- sól
- szczypta bazylii
- łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
- 2-3 krople soku z cytryny
- 2 kromki pieczywa graham (2x30g)
- cienka warstwa serka do smarowania (10g)
- natka pietruszki
Sposób przygotowania:
Jajka wymieszaj w misce z solą i pieprzem i usmaż na wolnym ogniu na oliwie. Warzywa pokrój w kostkę i ułóż na talerzu, posyp pokruszonym serem, pokrop oliwą i cytryną, dodaj świeżo zmielony pieprz i bazylię. Pieczywo posmaruj serkiem, posyp natką i świeżo mielonym pieprzem.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 439 kcal/Białko: 22 g/Tłuszcze: 21 g/Węglowodany: 44 g