Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Jajka po turecku z ostrym maślanym twistem

Przepis na 1 porcję:

  • 2 jajka w koszulce
  • 150g jogurtu naturalnego
  • ½ łyżeczki skórki startej z cytryny (2g)
  • łyżeczka soku z cytryny (3g)
  • sól
  • pieprz
  • 1 pełna łyżeczka masła (7g)
  • 2 szczypty płatków chili (0,5g)
  • szczypta harisy
  • 1 kromka pieczywa pszennego- bułka paryska, (ok. 35g)
  • ¼ awokado (ok. 35g)
  • sól
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Jogurt wymieszaj z sokiem z cytryny, skórką i dopraw do smaku solą i pieprzem. Masło rozpuść w małym garnuszku i dodaj chili, harisę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, sól do smaku. Wymieszaj i podgrzej na wolnym ogniu aby masło zmieniło kolor i stało się aromatyczne. Jajka wybij do miseczki, każde oddzielnie. W garnku zagotuj wodę, dodaj ½ łyżeczki soli i łyżkę octu. Zamieszaj robiąc wir. Do środka wiru przelej jajko* i delikatnie mieszaj tak aby zgarniać białko i aby żółtko się nie rozlało. Gotuj na średnim ogniu ok. 3-4 minut. Na talerz wyłóż jogurt, jajka, plasterki awokado. Polej ciepłym masłem. Podawaj z grzanką z pieczywa.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  450 kcal/Białko: 22 g/Tłuszcze: 26 g/Węglowodany: 31 g

 

Galeria zdjęć