
Jesienny omlet z jabłkiem i cynamonem
Składniki na 1 porcję:
· Mąka orkiszowa 40g
· Budyń waniliowy bez cukru 10g
· 1 średnie jajko (ok. 50g)
· 1 małe jabłko (ok. 100g)
· Maślanka 15g
· Jogurt grecki 35g
· Erytrytol 15g
· Cynamon 1/2 łyżeczki
· Proszek do pieczenia 1/2 łyżeczki
· Szczypta soli
· Olej 1/2 łyżeczki
· Masło orzechowe 100% 15g
Sposób przygotowania:
Do miski dodaj jajko, maślankę i jogurt, a następnie wymieszaj z wszystkimi suchymi składnikami. Pokrojone w drobną kostkę jabłko dodaj do masy i ponownie wymieszaj. Wylej masę na rozgrzaną patelnię o małej średnicy i smaż na oleju pod przykryciem do momentu aż omlet zetnie się. Przełóż na drugą stronę i smaż jeszcze chwilę. Podawaj z masłem orzechowym.
Wartość odżywcza i energetyczna: (235g) 448 kcal I Białko: 16,9g I Tłuszcze: 17,9g I Węglowodany: 53,5g