
Jogurtowy sernik na zimno
Składniki na 15 porcji (tortownicę o średnicy 25cm):
- 2 galaretki cytrynowe + 2 szklanki wrzątku
- 3 kubeczki gęstego jogurtu greckiego po 400 ml
- 1 galaretka truskawkowa + 2 szklanki wrzątku
- 10 truskawek do dekoracji
Sposób przygotowania:
- Galaretki cytrynowe rozpuścić w 2 szklakach wrzątku. Wystudzić.
- Galaretkę truskawkową rozpuścić w 2 szklankach wrzątku. Wystudzić.
- Jogurty przełożyć do miski. Zmiksować, żeby napowietrzyć masę. Stopniowo miksując dodawać schłodzone galaretki. Dobrze wymieszać, żeby nie było fragmentów zbitego jogurtu.
- Masę serową wylać do tortownicy i odstawić do stężenia. Gdy sernik dobrze zastygnięty na wierzch ułożyć połówki truskawek.
- Ciasto zalać wystudzoną galaretką truskawkową. Odstawić do lodówki do stężenia.
- Przechowywać w lodówce.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 138kcal/Białko: 8,4 g/Tłuszcze: 4 g/Węglowodany: 17,5 g