
Kanapki caprese
Składniki (na 1 porcję):
• Ser mozzarella light – 125 g (1 opakowanie)
• Pomidor – 120 g (1 sztuka)
• Bułki grahamki – 65 g (1 sztuka)
• Rukola – 20 g (1 garść)
• Ocet balsamiczny – 6 g (2 łyżeczki)
• Dynia, pestki, łuskane – 5 g (0,5 łyżki)
• Bazylia świeża – 5 g (5 listków)
• Pieprz cayenne – 1 g (szczypta)
Sposób przygotowania:
Przekrój bułkę na pół i podpiecz na suchej patelni lub w grillu elektrycznym. Następnie na każdej z
kanapek połóż rukolę, oraz na przemian plasterki mozzarelli i pomidora. Polej je octem
balsamicznym, posyp pestkami dyni, świeżą bazylią i pieprzem.
Wartość odżywcza i energetyczna: 442,7 kcal ;Białko: 32,8 g | Tłuszcze: 15,2 g | Węglowodany: 40,5 g