Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Kawa sojusznikiem zdrowia seniorów?

Opracowała: dr Paulina Baran

Okazuje się, że codzienne rytuały mogą mieć zbawienny wpływ na nasze zdrowie w wieku podeszłym! A dowodów na to dostarczają najnowsze badania naukowców z Vrije Universiteit Amsterdam, którzy odkryli interesującą zależność między piciem kawy a kondycją seniorów. Wynikami swoich badań podzielili się w pracy opublikowanej na łamach czasopisma European Journal of Nutrition.

Holenderscy naukowcy przez siedem lat obserwowali ponad tysiąc osób po 55. roku życia, sprawdzając, w jaki sposób ich nawyki związane ze spożywaniem kawy wpływają na rozwój tzw. zespołu kruchości, czyli stanu, który objawia się osłabieniem, zmęczeniem, spowolnieniem ruchowym oraz spadkiem aktywności fizycznej wraz z wiekiem.

Wyniki zaskoczyły nawet samych badaczy! Okazało się, że miłośnicy kawy, którzy spożywali cztery lub więcej filiżanek dziennie (przy czym jedna filiżanka to 125 ml), znacznie rzadziej cierpieli na problemy związane ze starzeniem się organizmu. Szczególnie korzystne okazało się picie 4-6 filiżanek kawy dziennie, co zmniejszało ryzyko zespołu kruchości o ponad połowę w porównaniu ze spożywaniem tylko 1-2 filiżanek.

Ale co sprawia, że kawa może mieć takie korzystne działanie? Naukowcy wskazują na zawarte w niej przeciwutleniacze, które zmniejszają stany zapalne i zapobiegają utracie masy mięśniowej. Dodatkowo, kawa może poprawiać wrażliwość na insulinę oraz przyswajanie glukozy u osób starszych.

To odkrycie może mieć praktyczne znaczenie dla codziennych nawyków związanych ze spożywaniem kawy, choć, jak zaznaczają autorzy pracy, potrzebne są dalsze badania nad mechanizmami zaobserwowanego zjawiska. Niezależnie, informacja ta może być dodatkowym powodem, aby nie rezygnować z ulubionego napoju.

Na koniec warto zaznaczyć, że Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) uznaje spożycie do 400 mg kofeiny dziennie, tj. 3-5 filiżanek kawy, za ilość bezpieczną. Pamiętajmy przy tym, że kawa nie jest jedynym źródłem kofeiny w naszej diecie – znaczące ilości tej substancji znajdziemy również w herbacie, napojach typu cola, czekoladzie, napojach energetycznych, a nawet w niektórych lekach przeciwbólowych czy preparatach na przeziębienie. Stąd też, jak w przypadku każdego produktu żywnościowego, zachowajmy mimo wszystko umiar w jej spożyciu.

 

Źródła:

[1] van der Linden M, Wijnhoven HAH, Schaap LA, Hoogendijk EO, Olthof MR. Habitual coffee consumption and risk of frailty in later life: the Longitudinal Aging Study Amsterdam (LASA). European Journal of Nutrition. 2025;64:164. https://doi.org/10.1007/s00394-025-03683-0

[2] https://scitechdaily.com/drinking-4-cups-of-coffee-a-day-could-help-you-age-healthier/

Galeria zdjęć