
Kefirowy zawrót głowy!
Opracowała: mgr Karolina Bertrandt
Nadeszło lato, a wraz z nim pierwsza fala upałów. Choć przy 30-stopniowych upałach myśl o jedzeniu raczej odsuwana jest na dalszy plan, to warto wiedzieć co dobrze nawodni i odżywi organizm. Doskonałym wyborem żywieniowym na gorące dni są fermentowane napoje mleczne. Dlaczego warto je pić w upalne dni? Bo doskonale orzeźwiają i… nawadniają, a ponadto mają szereg walorów zdrowotnych.
Oprócz dobrze znanego wszystkim kefiru do wyboru mamy również: maślankę, jogurt naturalny, tradycyjne zsiadłe mleko i popularny w Turcji, krajach Bliskiego wschodu i na Bałkanach ajran (ayran). Choć w pierwszej chwili może wydawać się że nie ma między nimi większej różnicy, to wszystkie mają korzystne dla zdrowia właściwości, niekoniecznie te same.
Czym się różnią te napoje i który wybrać? To już zależy od preferencji i potrzeb konsumenta.
Ajran: niskokaloryczny (47 kcal w 100 g), zawiera dobrze przyswajalne białko, sole mineralne i żywe kultury bakterii, korzystnie wpływa na trawienie (zapobiega biegunkom), wzmacnia odporność, jest dobrym źródłem witaminy D (ważne w profilaktyce osteoporozy), oczyszcza i odtruwa organizm
Kefir: powstaje przez połączenie mleka z kulturą starterową kefiru składającą się z bakterii, białek mleka i drożdży. Kefir możne być wytwarzany z dowolnego rodzaju mleka (także roślinnego!), ma niewiele kalorii (51 kcal w 100 ml) bogaty w wapń i fosfor oraz witaminy z grupy B; sprzyja regulacji układu trawiennego oraz pomaga szybciej trawić tłuste posiłki, ma niski indeks glikemiczny, sprawdzi się jako codzienna, pożywna przekąska
Zsiadłe mleko: tradycyjny napój o prostym składzie, w przeszłości otrzymywane ze świeżego (niepasteryzowanego mleka) odstawionego w ciepłe miejsce na 1-2 dni, aby skwaśniało. Jest źródłem dobrze przyswajalnego wapnia, białka, fosforu, potasu oraz witamin z grupy B, reguluje przemianę materii i korzystnie wpływa na odporność organizmu. Ma podobną wartość energetyczną co pozostałe napoje (50 kcal na 100g)
Maślanka: powstaje w wyniku zmaślania śmietanki – następnie dodaje się do niej mleko oraz ukwasza poprzez dodanie bakterii fermentacji, uzyskany napój zawiera w sobie dużo białka, soli mineralnych jest bogaty w sole mineralne, fosfolipidy i białka – pobudza wydzielanie soków trawiennych, ma niewiele kalorii (49 kcal w 100 g) oraz tłuszczu, korzystnie działa na obniżenie poziomu cholesterolu oraz odchudzanie
Jogurt naturalny składa się z pasteryzowanego mleka i żywych kultur bakterii jogurtowych, powstaje podobnie jak kefir, przez zaszczepienie kultur bakterii w mleku, jednak w krótszym czasie; 100 g jogurtu naturalnego znajduje się 67 kcal, jest bogatszy w białko względem pozostałych fermentowanych napojów mlecznych, zatem sprawdzi się dla sportowców oraz osób z niedoborami.
Wszystkie fermentowane produkty mleczne są wartościowe i polecane na co dzień w zdrowej diecie. Każdy z nich ma mnóstwo zalet i dobrym rozwiązaniem byłoby dbanie o różnorodność i regularne – najlepiej codzienne – picie maślanki, kefiru, a także jogurtu.