
Keto pizza na cieście z kalafiora
Przepis na 2 porcje:
- Kalafior 500g
- Jajko kurze 1
- Ser żółty/ mozarella ok. 200g
- Szynka 3 plastry
- Cebula 1 sztuka
- Koncentrat pomidorowy 2 łyżki
- Keczup 1 łyżka
- Czosnek 3 ząbki
- Bazylia suszona łyżeczka
- Sól biała 2 x szczypta
Sposób przygotowania:
- Ugotuj kalafiora al dente. Po osuszeniu zetrzyjna tarce lub rozdrobnij w malakserze, a następnie odciśnij z wody.
- Kalafiora wymieszaj z rozbełtanym jajkiem, czosnkiem, przyprawami oraz połową startego sera.
- Połącz koncentrat i ketchup.
- Pokryj blaszkę papierem do pieczenia i wyłóż ciasto. Zapiecz przez chwileczkę w temperaturze 200 stopni.
- Następnie wyjmij i na podpieczony spód wyłóż sos pomidorowy, szpinak, szynkę i posiekaną, cebulkę.
- Piecz przez 8- 10 minut w 200 stopniach. Po tym czasie nałóż pozostałą część mozarelli i piecz ok 3 minuty.
Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji: 495 kcal/ Białko 45g/ Tłuszcze 23g/ Węglowodany 21g