
Kiszone kalafiory z buraczkiem
Składniki:
- 1 mały kalafior
- 1 mały burak
Zalewa:
- 3 szklanki wody
- ½ szklanki octu
- 3 ziarna ziela angielskiego
- kilka ziaren pieprzu
- 1 liść laurowy
- 3 łyżeczki cukru
- 1 łyżeczka soli kamiennej
Sposób przygotowania:
- Kalafior umyć, oczyścić i podzielić na różyczki.
- Burak obrać ze skórki i pokroić na małe części.
- Warzywa zblanszować (obgotować 2 minuty w osolonej wodzie) i przełożyć do słoików.
Zalewa:
- Wodę z przyprawami gotować ok. 5 minut a następnie dodać ocet i doprowadzić do wrzenia.
- Zalewę wlać do słoików z kalafiorem i burakami i zakręcić. Pasteryzować 20 minut.
Przetwory będą gotowe po 2 tygodniach.
Wartości odżywcza i energetyczna 100g: 33 kcal/Białko: 2 g/Tłuszcze: 0g /Węglowodany: 7g