
Klopsy w sosie pomidorowym
Przepis na 4 porcje:
Składniki:
Klopsy
- 400 g mielonego mięsa drobiowego
- 1 jajko (56g)
- 1 cebula (100g)
- 2 ząbki czosnku (10g)
- 1/2 szklanki mąki kukurydzianej (250g)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 łyżeczka suszonego oregano (3g)
- 1 łyżeczka suszonej bazylii (3g)
- 4 łyżki oleju (40g)
Sos pomidorowy
- 1 puszka krojonych pomidorów (400g)
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego (50g)
- 1 łyżeczka suszonego oregano (3g)
- 1 łyżka suszonej bazylii (6g)
- Sól i pieprz do smaku
- 1 szklanka bulionu warzywnego (250g)
Sposób przygotowania:
W dużej misce wymieszaj mielone mięso drobiowe, jajko, olej, posiekaną cebulę, czosnek i mąkę kukurydzianą. Dopraw solą, pieprzem, oregano i bazylią, a następnie dokładnie wymieszaj, aż składniki się połączą. Z przygotowanej masy mięsnej formuj małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
W misce zmieszaj krojone pomidory, koncentrat pomidorowy, oregano, bazylię, sól i pieprz. Wlej bulion i dobrze wymieszaj. Nagrzej piekarnik do 180°C. Przełóż klopsy do naczynia żaroodpornego a następnie zalej je przygotowanym sosem pomidorowym. Wstaw naczynie żaroodporne do nagrzanego piekarnika i piecz przez około 25-30 minut.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji (382g): 481 kcal/Białko: 28,1g /Tłuszcze: 20,5g/Węglowodany: 43,6 g