Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Kolagen - molekuła młodości

Opracowała: Agnieszka Bubula, studenta Dietetyki

 

Słowo kolagen pochodzi z języka greckiego, od słowa kolla, które oznacza klej. Kolagen to białko strukturalne, które właśnie „skleja” ze sobą wszystkie inne komórki. 25% wszystkich białek, które produkuje nasz organizm, to białko kolagenowe. Całe nasze ciało to jeden wielki kolagen. 70-80% skóry to kolagen, naczynia krwionośne, przewód pokarmowy, układ oddechowy, taśmy powięziowe, kości, rogówka, pęcherz moczowy, chrząstki, więzadła czy ścięgna. Niestety po 25 roku życia rozpoczyna się utrata ok 1% kolagenu rocznie
i systematycznie maleje jego synteza. Po 50-60 roku zwiększa się katabolizm nad anabolizmem, a po 70 roku życia synteza kolagenu przestaje istnieć. Dlatego tak bardzo ważnym jest aby w odpowiednim wieku rozpocząć suplementację kolagenu. Istnieją różne typy kolagenu. W organiźmie człowieka dominuje typ I. Typ II kolagenu występuje
w chrząstkach stawowych, natomiast typ III wspiera strukturę mięśni i narządów wewnętrznych. Synteza kolagenu rozpoczyna się od dostarczenia dwóch aminokwasów – glicyny i proliny w obecności witaminy C.

 

Jakie mogą być skutki niedoboru kolagenu?

Najbardziej widoczną oznaką ubytku kolagenu są oczywiście zmarszczki, wiotka skóra, cellulit, osłabione włosy i paznokcie. Brak kolagenu może powodować również twardnienie naczyń krwionośnych, co przekłada się na nadciśnienie tętnicze czy pękające naczynka. Pojawia się nieszczelność jelita, osteoporoza, osteopenia, powięzi nie funkcjonują prawidłowo, ujawniają się choroby zwyrodnieniowe stawów, zapalenia okołostawowe, uszkodzenia kolan, osłabieniu ulegają dyski kręgowe, rany goją się i regenerują wolniej.

Oprócz wieku, ubytek kolagenu wynika również z jego braku w pożywieniu. Jemy zbyt mało „zimnych nóżek” a rosół bardzo często gotujemy na chudym mięsie zamiast na kościach wołowych czy całej kurze.

 

Suplementacja.

Z wiekiem jakość i ilość kolagenu będzie słabła, ale możemy spowolnić ten proces poprzez suplementację. Najbardziej biodostępną formą jest kolagen hydrolizowany o małej masie cząsteczkowej, najlepiej typ I. Przyjmuje się, że dawka 2,5-5 g dziennie jest już dawką wystarczającą i zostanie efektywnie wykorzystana przez organizm, czyli stawiona i wchłonięta. Przy suplementacji kolagenu ważna jest przede wszystkim systematyczność i okres suplementacji. Kolagen jest produktem do stosowania długofalowego, efekty bardzo często są widoczne dopiero po ok. 12 tygodniach. Pamiętajmy, że mięśnie regenerują się w spoczynku. Stawy natomiast w ruchu, dlatego najlepiej przyjmować go 30 minut przed aktywnością fizyczną, np. przed spacerem czy ćwiczeniami na siłowni. Jeśli chcemy natomiast zadbać
o wygląd skóry, kolagen najlepiej przyjąć wieczorem przed snem. Najlepszymi wzmacniaczami działania kolagenu jest siarka, witamina C, krzem, miedź, bor oraz witamina B6.

 

Źródła:

„Nutraceutyki – czym są i jak je bezpiecznie przyjmować” Tomasz Woźniak

 

 

 

 

Galeria zdjęć