
Krem pomidorowo-paprykowy
Składniki na 5 porcji:
- 8 średnich pomidorów najlepiej malinowych
- 2 średnie papryki
- 2 średnie cebule
- 4 ząbki czosnku
- 500 ml bulionu
- 4 łyżki oliwy z oliwek
- bazylia suszona, sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka cukru
- kilka listków świeżej bazylii
Sposób przygotowania:
Kroimy pomidora, cebulkę i paprykę w większe kawałki, Obieramy czosnek i wszystkie warzywa umieszczamy w blaszce do pieczenia. Polewamy oliwą, doprawiamy przyprawami i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200 stopni przez około 20 minut. Po upieczeniu przekładamy do garnka, dodajemy świeże listki bazylii, bulion, cukier i blendujemy na krem. Podajemy z łyżką kwaśnej śmietany.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 192 kcal/Białko: 6g/Tłuszcze: 10 g/Węglowodany: 17 g