Krem z czosnku
Składniki na 4 porcje:
- Czosnek 80g (2 główki)
 - Ziemniaki 300g
 - Bulion warzywny 1l
 - Śmietana 12% 60g (1 łyżka 15g na porcję)
 - Oliwa 5g
 - Chleb żytni 120g (1 kromka 30g na porcję)
 - Sól i pieprz
 
Sposób przygotowania:
Przygotuj bulion warzywny. Ugotuj w nim ziemniaki. Upiecz czosnek w folii ok 20 minut 200*C. Do bulionu z ziemniakami dodaj pieczony czosnek i zblenduj i przypraw solą i pieprzem. Na oliwie podsmaż chleb aby powstała grzanka. Podawaj w misce ozdobione łyżką śmietany i grzanką obok.
Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji (390ml): 200 kcal / białko 5g / tłuszcz 4g / węglowodany 36.5g
