
Krem z dyni
Przepis na 4 porcje:
- dynia Hokkaido ok. 500-600g
- 1 czerwona papryka (240g)
- 1 cebula (100g)
- 2 ząbki czosnku (10g)
- 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)
- 1 łyżeczka kurkumy (5g)
- 1 łyżeczka słodkiej papryki (4g)
- 1 łyżeczka ostrej papryki (4g)
- ½ łyżeczka przyprawy curry (2g0
- sól
- pieprz
- 1 szklanka mleka 2% (ok. 240ml)
Do porcji:
- 1/2 opakowania mini mozzarelli (60g)
- 2 łyżki uprażonych pestki dyni
- grzanki z 1 kromki pieczywa żytniego (40g)
Sposób przygotowania:
Dynię dokładnie umyj i przekrój na pół, wyjmij pestki, dyni Hokkaido nie trzeba obierać. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Czosnek zostaw w łupince. Z papryki wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w ćwiartki. Warzywa ułóż na blasze do pieczenia i polej oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180St C na 30-40min (do czasu aż dynia będzie mięciutka). Pestki dyni upraż na suchej patelni. Upieczone warzywa przełóż do garnka (czosnek wyjmij z łupinki) i zalej 2 szklankami gorącej wody. Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 10min na wolnym ogniu, pod przykryciem. Dolej mleko i gotuj kolejne 2-3 minuty, zmiksuj dokładnie blenderem na gładko. Jeśli zupa jest za gęsta dolej wody i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku.
Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji: 527 kcal/Białko: 25 g/Tłuszcze: 31 g/Węglowodany: 42 g