Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuję

Krem z dyni

Przepis na 4 porcje:

  • dynia Hokkaido ok. 500-600g
  • 1 czerwona papryka (240g)
  • 1 cebula (100g)
  • 2 ząbki czosnku (10g)
  • 3 łyżki oliwy z oliwek (30g)
  • 1 łyżeczka kurkumy (5g)
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki (4g)
  • 1 łyżeczka ostrej papryki (4g)
  • ½ łyżeczka przyprawy curry (2g0
  • sól
  • pieprz
  • 1 szklanka mleka 2% (ok. 240ml)

Do porcji:

  • 1/2 opakowania mini mozzarelli (60g)
  • 2 łyżki uprażonych pestki dyni
  • grzanki z 1 kromki pieczywa żytniego (40g)

Sposób przygotowania:

Dynię dokładnie umyj i przekrój na pół, wyjmij pestki, dyni Hokkaido nie trzeba obierać. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Czosnek zostaw w łupince. Z papryki wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w ćwiartki. Warzywa ułóż na blasze do pieczenia i polej oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180St C na 30-40min (do czasu aż dynia będzie mięciutka). Pestki dyni upraż na suchej patelni. Upieczone warzywa przełóż do garnka (czosnek wyjmij z łupinki) i zalej 2 szklankami gorącej wody. Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 10min na wolnym ogniu, pod przykryciem. Dolej mleko i gotuj kolejne 2-3 minuty, zmiksuj dokładnie blenderem na gładko. Jeśli zupa jest za gęsta dolej wody i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku.

Wartości odżywcza i energetyczna 1 porcji:  527 kcal/Białko: 25 g/Tłuszcze: 31 g/Węglowodany: 42 g

Galeria zdjęć