Szanowny Kliencie

Tekst

Polityka prywatności Akceptuj?

Krem z dyni

4 porcje

 

dynia Hokkaido ok. 500-600g

1 czerwona papryka (240g)

1 cebula (100g)

2 ząbki czosnku (10g)

3 łyżki oliwy z oliwek (30g)

1 łyżeczka kurkumy (5g)

1 łyżeczka słodkiej papryki (4g)

1 łyżeczka ostrej papryki (4g)

½ łyżeczka przyprawy curry (2g0

sól

pieprz

1 szklanka mleka 2% (ok. 240ml)

 

Do porcji:

1/2 opakowania mini mozzarelli (60g)

2 łyżki uprażonych pestki dyni

grzanki z 1 kromki pieczywa żytniego (40g)

 

Przygotowanie:

Dynię dokładnie umyj i przekrój na pół, wyjmij pestki, dyni Hokkaido nie trzeba obierać. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Czosnek zostaw w łupince. Z papryki wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w ćwiartki.

Warzywa ułóż na blasze do pieczenia i polej oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180St C na 30-40min (do czasu aż dynia będzie mięciutka).

Pestki dyni upraż na suchej patelni.

Upieczone warzywa przełóż do garnka (czosnek wyjmij z łupinki) i zalej 2 szklankami gorącej wody. Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 10min na wolnym ogniu, pod przykryciem.

Dolej mleko i gotuj kolejne 2-3 minuty, zmiksuj dokładnie blenderem na gładko. Jeśli zupa jest za gęsta dolej wody i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku.

 

Wartość odżywcza na 1 porcję:

Energia: 527kcal

Białko: 25g

Tłuszcze: 31g

Węglowodany: 42g

Galeria zdjęć