
Krem z dyni
4 porcje
dynia Hokkaido ok. 500-600g
1 czerwona papryka (240g)
1 cebula (100g)
2 ząbki czosnku (10g)
3 łyżki oliwy z oliwek (30g)
1 łyżeczka kurkumy (5g)
1 łyżeczka słodkiej papryki (4g)
1 łyżeczka ostrej papryki (4g)
½ łyżeczka przyprawy curry (2g0
sól
pieprz
1 szklanka mleka 2% (ok. 240ml)
Do porcji:
1/2 opakowania mini mozzarelli (60g)
2 łyżki uprażonych pestki dyni
grzanki z 1 kromki pieczywa żytniego (40g)
Przygotowanie:
Dynię dokładnie umyj i przekrój na pół, wyjmij pestki, dyni Hokkaido nie trzeba obierać. Pokrój na mniejsze kawałki. Cebulę obierz i pokrój w ćwiartki. Czosnek zostaw w łupince. Z papryki wyjmij gniazdo nasienne i pokrój w ćwiartki.
Warzywa ułóż na blasze do pieczenia i polej oliwą, wstaw do piekarnika rozgrzanego do 180St C na 30-40min (do czasu aż dynia będzie mięciutka).
Pestki dyni upraż na suchej patelni.
Upieczone warzywa przełóż do garnka (czosnek wyjmij z łupinki) i zalej 2 szklankami gorącej wody. Dodaj przyprawy i gotuj jeszcze 10min na wolnym ogniu, pod przykryciem.
Dolej mleko i gotuj kolejne 2-3 minuty, zmiksuj dokładnie blenderem na gładko. Jeśli zupa jest za gęsta dolej wody i ponownie zagotuj. Dopraw do smaku.
Wartość odżywcza na 1 porcję:
Energia: 527kcal
Białko: 25g
Tłuszcze: 31g
Węglowodany: 42g