
Krem z kalafiora
Składniki na 4 porcje:
· Kalafior 1/2 dużej sztuki (ok. 400g)
· Por 1 sztuka (ok. 150g)
· Bulion warzywny 1 litr
· Jogurt naturalny 2% 100g
· Olej 1 łyżka
· Sól i pieprz
· Gałka muszkatołowa
· Pestki słonecznika 10g (na 1 porcję)
· Natka pietruszki
Pokrój drobno pora i czosnek. Na rozgrzanym w garnku oleju duś je przez 3 minuty. Kalafiora obierz i podziel na różyczki. Dodaj warzywa i bulion do garnka, przykryj i gotuj 15 minut. Ugotowane warzywa blenduj z jogurtem i przyprawami do momentu uzyskania gładkiej konsystencji. Gotową zupę krem podawaj z pestkami słonecznika i natką pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna: (1 porcja - 416g) 145 kcal I Białko: 7,2g I Tłuszcze: 7,7g I Węglowodany: 13,3g