
Leczo z cukinii, papryki i fasoli
Przepis na 2 porcje
- 1 mała cukinia
- 1 papryka
- 2 pomidory
- 1 mała cebula
- ½ szklanki fasoli z puszki
- 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- Sól, pieprz
- 1 łyżka oleju do smażenia
Sposób przygotowania:
Cukinię i paprykę obrać, umyć i pokroić w kostkę. Posiekaną cebulę zeszklić na oleju, dodać paprykę i cukinię, dusić na małym ogniu 10 minut. Dorzucić odsączoną z zalewy fasolę oraz pokrojone w kostkę pomidory, wymieszać i całość dusić 30 minut – pod koniec doprawić do smaku solą, pieprzem i papryką. Przed podaniem posypać natką pietruszki.
Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji (499g): 235 kcal / Białko: 12,3g / Węglowodany: 31,4g / Tłuszcze: 7g