
Lekki krem brokułowy z serkiem wiejskim
Składniki (2 porcje):
- 300 g brokuła
- 200 ml bulionu warzywnego
- 100 g serka wiejskiego
- 1 mała cebula (50 g)
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5 g)
- sól, pieprz do smaku
- szczypta gałki muszkatołowej
Przygotowanie:
Cebulę i czosnek drobno posiekaj. W garnku rozgrzej oliwę, dodaj cebulę i czosnek, smaż na małym ogniu do zeszklenia. Wlej bulion, dodaj różyczki brokuła i gotuj pod przykryciem przez około 10 minut, aż brokuł zmięknie. Zdejmij z ognia, dodaj serek wiejski i przyprawy. Całość zmiksuj na gładki krem. Jeśli zupa jest zbyt gęsta, dolej odrobinę wody. Podawaj na ciepło.
Wartość odżywcza i energetyczna 1 porcji: 155 kcal / Białko: 10,3 g / Tłuszcze: 6,5 g / Węglowodany: 13,2 g